Globus

Talibani napreduju!

Talibani su prethodno ušli u još jednu prestonicu - Šebergan u provinciji Džavzjan, ali kako je rečeno, grad još nije pao pod vlast tabliana.

VAŠINGTON, 08. avgust 2021.(FoNet) – Talibani su uspeli da uspostave kontrolu nad ključnim vladinim zgradama u severoistočnom avganistanskom gradu Kunduz, dok je Vlada zadržala kontrolu nad vojnom bazom i aerodromom, prenosi Glas Amerike.

Portparol avganistanskih bezbednosnih snaga rekao je da su u toku žestoke borbe u Kunduzu, dok su lokalni zvaničnici rekli Rojtersu da je Kunduz pao u ruke talibana.

Talibani su prethodno ušli u još jednu prestonicu – Šebergan u provinciji Džavzjan, ali kako je rečeno, grad još nije pao pod vlast tabliana.

Ako padne, biće to drugi glavni grad koji su talibani osvojili u ponovnom pokušaju da preuzmu kontrolu nad većim delom zemlje, otkako se vojska SAD povlači iz te zemlje. Nekoliko drugih glavnih gradova je ugroženo.

Dan ranije talibani su preuzeli kontrolu nad gradom Zaranj u proviciji Nimroz.

Grad Šebergan je na posebnom strateškom položaju jer je sedište uzbečkih boraca, koji su ratovali uz SAD. U Šeberganu su se čuli i vazdušni udari, a oslobođeni su iz zatvora i neki zatvorenici.

Talibani su brzo krenuli u osvajanje teritorije u Avganistanu, najpre udaljenih područja, ali su u poslednjih nekoliko nedelja zauzeli glave gradove provincija.

Američka vojska treba da se povuče iz Avganistana do 31. avgusta.

Vazdušne snage SAD će nastaviti da pomažu avganistanskim u bombardovanju talibanskih ciljeva u provincijama Helmand i Kandahar.

Ambasade Britanije i SAD upozorile su svoje državljane da smesta napuste Avganistan ako se situacija pogorša.

Američka ambasada je takođe u saopštenju osudila talibansku vojnu akciju i ocenila da je u suprotnosti sa onim što talibani govore, da žele pregovore o primirju.

Više od polovine od 421 distrikta u Avganistanu je sada pod kontrolom talibana. Neki od distrikata su u udaljenim predelima, drugi su od ključnog strateškog značaja imajući u vidu da talibani kontrolišu granične prelaze sa Iranom, Tadžikistanom i Pakistanom.

Slični članci

Back to top button