Globus

Iran: Neće biti nikakvih direktnih razgovora sa SAD

Teheran je odbacio mogućnost direktnih razgovora sa Vašingtonom o nuklearnom sporazumu iz 2015. godine

Iran se saglasio da učestvuje na sastanku u glavnom gradu Austrije sledeće nedelje o nuklearnom dogovoru, ali odbacio mogućnost bilo kakvog sastanka sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja sajt Anadolu Agency.

Nikakav sastanak između Irana i SAD neće biti održan tokom razgovora sledeće nedelje, naveo je Zafir dodajući da je to “nepotrebno”.

JCPOA, poznatiji kao iranski nuklearni sporazum, potpisali su 2015. godine Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i EU.

Prethodno su Sjedinjene Američke Države saopštile da su se dogovorile da učestvuju u indirektnim nuklearnim pregovorima koji počinju sledeće nedelje sa Iranom u potencijalnom velikom iskoraku koji bi mogao okončati višemesečni ćorsokak.

Portparol State Departmenta Ned Price naveo je da zasada neće biti nikakvih direktnih razgovora sa Iranom, te da će se SAD umesto angažovati u razgovorima sa “evropskim, ruskim i kineskim partnerima”.

Ti razgovori će biti fokusirani na identifikaciju pitanja koja su povezana sa međusobnim povratkom u sklad sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, rekao je Price u pisanoj izjavi za Anadolu Agency.

Iako administracija Joea Bidena trenutno ne predviđa održavanje bilo kakvih direktnih razgovora sa Iranom, Price je rekao da SAD “ostaju otvorene za tu ideju”.

Slični članci

Back to top button