Globus

Putin: U format G7 uključiti i Tursku, liderstvo Zapada je prošlo

Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu, kazao je Putin

MOSKVA (AA) – Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je da je Rusija otvorena za saradnju s grupom G7 te je dodao da bi u takav format saradnje trebalo uključiti i Republiku Tursku zbog njene regionalne i međunarodne uloge.

Putin je na Ekonomskom forumu u Vladivostoku kazao da je otvoren za saradnju sa organizacijom G7 koju čini sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja.

“Mislim da je to i dalje koristan format saradnje, ali smatram da bez Kine i Indije ne može biti uspješna niti jedna međunarodna organizacija“, kazao je Putin.

On je također, kazao kako ga je nedavno i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pitao zašto nije na dnevni red nikada stavljao pitanje uključivanja Turske u taj format saradnje.

“Turska je kupovinom sistema S-400 ojačala odbrambeni sistem. Uporedo s Kinom i Indijom, prikladno bi bilo i Tursku uključiti u format saradnje G7 s obzirom na njenu regionalnu i međunarodnu ulogu“, kazao je Putin.

Ruski predsjednik Putin je kazao da podržava ideju multipolarnog svjetskog poretka te je poručio da je liderstvo Zapada okončani.

Slični članci

Back to top button