Globus

Nikada veća podrška za Palestince u SAD-u: Demokrate ih prvi put više simpatizuju od Izraelaca

Po prvi put, anketa koju je proveo Gallup pokazala je da je demokrate u SAD-u više simptišu Palestince nego Izraelce, iako većina demokrata ima povoljno mišljenje o Izraelu.

Na pitanje: “U situaciji na Bliskom istoku, imate li više simpatije prema Izraelcima ili više prema Palestincima?” 49 posto demokrata više je simpatiziralo Palestince, a 38 posto više simpatiziralo Izraelce. Dodatnih 13 posto, prema anketi, ne simpatizira ni jedno ni drugo ili nema mišljenje. Bilo je to prvi put barem od 2001. da je više demokrata simpatiziralo Palestince nego Izraelce.

Simpatije prema Izraelcima među republikancima su i dalje jake, sa 78 posto više simpatizira Izraelce i 11 posto više simpatizira Palestince. Među nezavisnim, 49 postosimpatizira Izraelce, a 32 posto Palestince. Sveukupno, većina, 54 posto, Amerikanaca više simpatizira Izraelce, a 31 posto više simpatizira Palestince.

“Rezultirajuća razlika od 23 boda u simpatijama Amerikanaca prema Izraelu u odnosu na Palestince predstavlja najmanju prednost Izraela po ovom pitanju u trendu Gallupove ankete Svjetskih poslova”, saopćio je Gallup.

Također ovo je prvi put da Izrael nije imao prednost od 2 prema 1 nad Palestincima kad su u pitanju simpatije Amerikanaca.

Prema Gallupu, većina republikanaca i demokrata pozitivno gleda na Izrael. Sve u svemu, 68 posto ispitanika ima povoljno mišljenje o zemlji. Među republikancima 82 posto pozitivno gleda na Izrael, a među demokratima 56 posto.

Prošle godine, simpatije među demokratima u izraelsko-palestinskom sukobu bile su praktički izjednačene, i 40 poto je više simpatiziralo Izraelce, a 38 posto je više simpatiziralo Palestince. Prije deset godina, 55 posto demokrata više je simpatiziralo Izrael, a 19 posto više simpatiziralo Palestince. Izraelska pozitivna margina u anketi od tada je postupno opadala.

Trend posljednjih godina, naveo je Gallup u svom saopćenju u četvrtak, bio je prema povećanju simpatije prema Palestincima, ali nije naveo detalje što je uzrokovalo porast simpatija prema Palestincima od 11 posto među demokratima u prošloj godini.

Napetosti između Izraelaca i Palestinaca su se pojačale tokom prošle godine. Više od desetak Izraelaca poginulo je u napadima ove godine, dok su deseci Palestinaca, za koje Izrael kaže da su uglavnom militanti, poginuli u izraelskim vojnim napadima na Zapadnoj obali.

Krajem prošle godine Izraelci su izabrali vladajuću koaliciju koja uključuje krajnje desne stranke, uključujući zakonodavce koji su se otvoreno i ponosno deklarirali protiv LGBTQ osoba.

Halie Soifer, izvršna direktorica Jevrejskog demokratskog vijeća Amerike, rekla je zaJevrejsku telegrafsku agenciju da Gallupovo pitanje predstavlja lažnu dihotomiju i da je vodstvo Demokratske stranke proizraelsko.

“Demokrati – od predsjednika Bidena naniže – snažno podupiru sigurnost i bezbjednost Izraela”, rekla je za JTA.

Matt Brooks, izvršni direktor Republikanske jevrejske koalicije, rekao je u izjavi da je opadanje simpatija demokrata prema Izraelu “izuzetno zabrinjavajući trend”.

Gallup je također saopćio da se simpatije prema Izraelcima smanjuju među mlađim biračima. Baby boomeri simpatiziraju Izraelce u odnosu na Palestince s razlikom od 46 bodova. Ali Palestinci imaju dva boda prednosti u simpatijama među milenijalcima.

Izvor: Klix.ba

Slični članci

Back to top button