Globus

Assadove snage nastavile s napadima

U Idlibu poginulo 10 civila, ranjena 23

IDLIB (AA) – U napadu režimskih snaga, sastavljenih od pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i terorističkih grupa koje podržava Iran, izvedenom na zonu deeskalacije sukoba Idlib, poginulo je 10 civila, a ranjena 23.

Režimske snage izvele su napade na područja na jugu Idliba i sjeveru Hame.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) saopćili su kako su u zračnim napadima u mjestu Kansafra poginula tri, a u selu Binin sedam civila. Istakli su da su ranjena 23 civila koja su prebačena u lokalne bolnice.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika koji su meta stalnih režimskih napada.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile. Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Pripadnici Civilne zaštite saopćili su kako je u napadima režimskih snaga, terorističkih grupa koje podržava Iran i ruskih snaga izvedenih na Idlib, u maju ubijen 231 civil, među kojima je 59 maloljetnika, a ranjeno je 659 civila. Od septembra prošle godine i proglašenja primirja u toj regiji je raseljeno više od pola miliona ljudi.

photo: AA

Slični članci

Back to top button