Globus

Erdogan: Sudbina 1,7 milijardi muslimana više nije u rukama pet stalnih članica SB UN

U uvodnom obraćanju na Samitu u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, turski predsjednik Erdogan je poručio kako je svijet veći od pet država

KUALA LUMPUR (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako sudbina 1,7 milijardi muslimana u svijetu više nije u rukama pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Erdogan je poručio da je sistemu koji sudbinu islamskog svijeta prepušta volji pet država, istekao životni vijek.

U uvodnom obraćanju na Samitu u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, Erdogan je poručio kako je svijet veći od pet država, odnosno članica Vijeća sigurnosti koje imaju pravo na veto na sve odluke koje donosi najviši izvršni organ Ujedinjenih nacija.

Erdogan kontinuirano poziva na strukturalnu reformu Ujedinjenih nacija, a na skoro svim većim međunarodnim skupovima poručuje da sudbina svijeta više ne može biti prepuštena volji Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a.

“Turska nije i neće pokleknuti pred pritiscima, a nismo to učinili ni tokom pokušaja vojnog udara. Dok oni pokušavaju ušutkati Tursku, mi insistiramo na usredotočavanje na krize u Palestini, Gazi, Arakanu, Libiji, Somaliji i Siriji“, kazao je Erdogan.

Slični članci

Back to top button