Globus

U New Yorku protesti podrške kongreskinji Omar

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo ”Kritiziranje Izraela nije antisemitizam“, ”Omar, hvala na pravednijem svijetu“, “Nula tolerancije za islamofobiju“, te uzvikivali različite slogane

NEW YORK – Stanovnici New Yorka, bez obzira na boju kože i religiju u ponedjeljak su organizirali protest podrške američkoj kongreskinji Ilhan Omar, koja je već duže vrijeme žrtva optužbi za antisemitizam, javlja Anadolija.

Proteste na Times Squareu, koje su podržali Jevreji, muslimani i kršćani, organizirala je organizacija Neturei-Karta International.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo ”Kritiziranje Izraela nije antisemitizam“, ”Omar, hvala na pravednijem svijetu“, “Nula tolerancije za islamofobiju“ te uzvikivali različite slogane. Pojedini demonstranti pokušali su zapaliti izraelsku zastavu.

Rabin David Feldman u svom obraćanju osudio je napade i provokacije upućene Omar. Dodao je kako oni ne predstavljaju stavove i viđenja američkih Jevreja.

Feldman je rekao kako danas i ortodoksni Jevreji, kao i Palestinci mnogo pate pod izraelskim režimom.

“Zajedno s mnogim Amerikancima očekujemo hrabrije političare poput Ilhan Omar koje cionisti neće moći zastrašiti“, rekao je Feldman.

Tokom demonstracija nisu zabilježeni veći incidenti.

photo: AA

Slični članci

Back to top button