Globus

Putin: Raketno testiranje SAD-a je nova prijetnja Rusiji

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je vojska provela testiranje kopnene verzije krstareće rakete Tomahawk

MOSKVA (AA) – Rusija smatra da je raketno testiranje Sjedinjenih Američkih Država nova prijetnja na koju država mora u skladu s tim reagovati, kazao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pentagon je u ponedjeljak objavio da je vojska provela testiranje kopnene verzije krstareće rakete Tomahawk.

Govoreći u Helsinkiju, Putin je naglasio da su SAD ponovo opremile morsku raketu Tomahawk za kopneno lansiranje, koje se može izvesti iz sistema Mk-41, raspoređenih u Rumuniji, i stoga može dosegnuti rusku teritoriju.

“Ove rakete mogu se lansirati sa sistema, koji su već postavljeni u Rumuniji i trebali bi u skorijoj budućnosti biti stacionirani i u Poljskoj. Dovoljno je samo promijeniti softver. Za nas to znači da postoji nova prijetnja na koju moramo adekvatno odgovoriti“, istakao je Putin.

U odvojenom saopštenju ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov je poručio da američko raketno testiranje potvrđuje dugogodišnju zabrinutost Moskve da se sistemi Mk-41 mogu koristiti, ne samo za presretanje projektila već i za njihovo lansiranje i stoga je SAD prekršio suspendovani Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

“Dan ranije takav se sistem koristio za testiranje proizvoda, što predstavlja kršenje INF-a, a sistem se implementira u Rumuniji dugi niz godina“, kazao je Lavrov.

SAD se 2. augusta ove godine zvanično povukao iz INF-a, nakon višemjesečne razmjene oštrih riječi između Washingtona i Moskve.

Sporazum su 1987. godine potpisali Mikhail Gorbachev, lider Sovjetskog Saveza, i Ronald Regan, predsjednik SAD-a, čime su smanjene šanse za izbijanje nuklearnog rata u Evropi.

Slični članci

Back to top button