Globus

Haftarovi militanti u Tripoliju gađaju i bolnice prepune ranjenika

Reporteri AA posjetili su pogođenu bolnicu u Tripoliju i snimili posljedice napada Haftarovih snaga

TRIPOLI (AA) – Nelegitimne snage sa istoka Libije koje predvodi Khalifa Haftar nastavljaju izvoditi napade na civilne ciljeve u Tripoliju, a mete napada su i bolnice.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), Haftarovi militanti su od prošloaprilskog početka napada na Tripoli izveli najmanje 50 napada na bolnice, domove zdravlja, ambulantne timove u glavnom gradu Libije.

Zanemarujući zaključne i poruke sa prošlonedjeljne mirovne konferencije u Berlinu, Haftarovi militanti su u subotu izveli žestoke napade na civile u distriktu Abu Salim, a pogođena je i bolnica Safva.

Najmanje tri osobe su ranjene u eksploziji minobacačkog projekltila koji je pogodio kafeteriju unutar bolnice.

Snažne eksplozije i napadi Haftarovih snaga u tom dijelu Tripolija su nastavljeni i jučer, pa je veliki broj civila primoran napustiti svoje domove.

Reporteri AA posjetili su pogođenu bolnicu u Tripoliju i snimili posljedice napada Haftarovih snaga. Na snimcima se vide i krvavi tragovi na mjestu na kojem su ranjene tri osobe.

Svega 2,5 kilometara sjeverno od bolnice Safva je i bolnica Hadra koja ima kapacitet hospitalizacije 550 osoba. I ta bolnica je u dometu Haftarovih snaga.

Bespilotne letjelice snaga lojalnih pučističkom vođi Haftaru su početkom godine izvele napad na povorku maturanata vojne škole u Tripoliju. Ubijena je najmanje 31, a ranjene su desetine osoba koje su uglavnom zbrinute u bolnicu Hadra.

Ljekar Muhammed Havvas kazao je da osoblje bolnica u Tripoliju suočeno s izuzetno teškim uvjetima rada.

“Ranije smo dnevno primali u prosjeku po 300 pacijenata, a od početka rata dnevno nekada zbrinjavamo i do 4.000 osoba. Godišnje smo u prosjeku vršili 22.000 operativnih zahvata, a sada to radimo šestorostruko više. Samo u protekla tri mjeseca smo obavili 30.000 operativnih zahvata“, kazao je Kavvas.

On je kazao da svo medicinsko osoblje radi u vanrednim okolnostima i da zaslužuje svaku pohvalu za to.

“Tužno je to, stvarno tužno kada vidite toliki broj ranjenika. Nema te vjere, ni pameti koja može odobriti da jedna osoba izvodi takve napade na svoj narod.“

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011.godine kada je intervencijom NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Snage predvođene Khalifom Haftarom su u aprilu prošle godine pokrenule napad na Tripoli u kojem se nalazi sjedište međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije na čelu koje je Fayyez al-Sarraj.

Slični članci

Back to top button