Globus

Erdogan: Tursko pravosuđe je u procesu nakon pokušaja vojnog udara iz 2016. godine položilo veliki test

Ističući kako u procesu progresa i demokratizacije Turske posebno važnu ulogu imaju nezavisni i nepristrasni sudovi, Erdogan je kazao da je efikasno i brzo sudstvo garancija za očuvanje pravde i društvenog mira i sloge

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je pravosuđe te zemlje položilo veliki ispit u procesu nakon pokušaja vojnog udara kojeg je teroristička organizacija FETO izvela 15. jula 2016. godine, javlja Anadolija.

U Turskoj je završen godišnji odmor i počinje nova godina u radu pravosudnih institucija, a tim povodom turski predsjednik Erdogan je objavio poruku u kojoj je naveo kako svi sektori te zemlje rade na realizaciji zacrtanih ciljeva i vizija, uključujući i pravosuđe koje radi na jačanju demokracije, ljudskih prava i sloboda.

Ističući kako u procesu progresa i demokratizacije Turske posebno važnu ulogu imaju nezavisni i nepristrasni sudovi, Erdogan je kazao da je efikasno i brzo sudstvo garancija za očuvanje pravde i društvenog mira i sloge.

“U procesu tokom i poslije julskog pokušaja puča pravosuđe je položilo važan ispit, brzo je reagiralo i radilo u skladu s pravnim normama i bilo naša ogromna snaga u borbi protiv izdajnika”, poručio je Erdogan.

On je također kazao kako Turska provodi i važne reforme pravosudnog sistema koje su neophodne na putu bolje budućnosti turske države i naroda.

“Jačanje infrastrukture i kadra u pravosuđu za cilj ima što efikasniji rad pravne države. Želim uspješan rad svim sudijama, tužiocima, advokatima i drugim članovima pravosudnog sektora”, poručio je Erdogan.

Slični članci

Back to top button