Globus

Bajden: JOŠ 800 MILIONA VOJNE POMOĆI

NEW YORK 14.4.2022. (FoNet)- Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena najavila je danas dodatnih 800 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini, uoči ruskog napada koji se očekuje na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Najnoviji paket, kojim je pomoć SAD narasla na dve i po milijarde dolara od početka invazije ruskih snaga u februaru, uključuje artiljerijske sisteme, artiljerijske granate, oklopne transportere i brodove obalske odbrane, saopštio je Bajden posle telefonskog razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Bajden je objavio i da je odobrio transfer dodatnih helikoptera, navodeći da je pomoć u opremi ključna Ukrajini koja se suočava sa invazijom.

Sada ne možemo da mirujemo. Kao što sam uveravao predsednika Zelenskog, američki narod će nastaviti da bude uz hrabri ukrajinski narod u njegovoj borbi za slobodu, rekao je Bajden.

Novi paket pomoći, prema Ministarstvu odbrane, uključuje 11 helikoptera Mi-17 koji su bili namenjeni Avganistanu pre raspada vlade koju podržavaju SAD, 18 haubica od 155 mm, zajedno sa protivartiljerijskim radarima i 200 oklopnih transportera.

Slični članci

Back to top button