Globus

NATO tvrdi: nismo prijetnja nijednoj državi

Pandemija COVID-19 još jednom pokazuje da se suočavamo sa izazovima koji se neprestano razvijaju. Mi ćemo nastaviti osiguravati našu odbranu i operativnu efikasnost tokom cijele ove krize, poručili su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a

NATO je temelj naše kolektivne odbrane, zajedno potvrđujemo našu svečanu predanost Vašingtonskom ugovoru i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas, poručili su u zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Sjevernoatlantskog saveza (NATO) danas u Briselu, javlja sajt AA.

“Ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti, terorizam u svim oblicima i manifestacijama ostaje trajna prijetnja svima nama”, naveli su ministri vanjskih poslova članica NATO-a u zejedničkoj izjavi.

Ministri, koji su se nakon godinu dana prvi put sastali u Briseli, objavili su zajedničku izjavu u kojoj su podvukli da su se stranke okupile kako bi potvrdile transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO.

“NATO čini osnovu naše kolektivne odbrane. Zajedno potvrđujemo našu ozbiljnu posvećenost Vašingtonskom sporazumu i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas”, naveli su u izjavi.

U izjavi se naglašava da je NATO, kao najmoćniji saveznik kroz istoriju, osigurao slobodu, teritorijalni integritet i zajedničke vrijednosti gotovo milijarde ljudi.

“Kao odbrambeni savez, NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji”, poručili su ministri zemalja članica NATO-a.

Slični članci

Back to top button