Globus

Macron osudio napad u džamiji u Francuskoj

Francuski mediji pišu da je napad izveo Claude Sinke te da je na regionalnim izborima 2015. godine bio kandidat u Seignanxu ispred partije ekstremne desnice Nacionalne fronte Marine Le Pen

PARIZ (AA) – Francuski predsjednik Emmanuel Macron je osudio napad u džamiji u Francuskoj u kojem su ranjene dvije osobe.

“Oštro osuđujem strašni napad ispred džamije u Bayonneu. Moje misli su sa žrtvama. Republika Francuska nikada neće tolerisati mržnju. Bit će učinjeno sve da osumnjičeni budu kažnjeni, a da muslimanski građani budu zaštićeni”, napisao je Macron na Twitteru.

Francuski mediji pišu da je napad izveo Claude Sinke te da je na regionalnim izborima 2015. godine bio kandidat u Seignanxu ispred partije ekstremne desnice Nacionalne fronte Marine Le Pen.

Podsjetimo, muškarac, 84-godišnjak, uhapšen je nakon što je upucao i ranio dvije osobe u džamiji u Bayonneu na jugu Francuske.

Lokalni mediji navode da je napadač, inače bivši vojnik, pucao u ljude unutar džamije dok su bili na namazu. Tom prilikom je ranio dvojicu starijih muškaraca koji su prebačeni u bolnicu, a zadobili su teže povrede, naveo je list Sud Ouest.

Napadač, koji još nije identificiran, uhapšen je u svome domu blizu Saint-Martin-de-Seignanxa. Lokalni mediji navode da je policija na toj adresi pronašla pištolj i bombe.

Mediji također tvrde da je muškarac imao određene veze s krajnjom desnicom i bio je kandidat Partije nacionalnog fronta Marine Le Pen, koja je kasnije promijenila ime u Nacionalno okupljanje. U toku je istraga u vezi s incidentom.

Slični članci

Back to top button