Politika

Rahić: Pošteniji su novi izbori nego smjena Džudža

Najnovija situacija u Bošnjačkom nacionalnom vijeću je, izgleda, iznenadila samo naivne

Novi Pazar – Potpredsjednik BNV i vijećnik liste “Vakat je” Esad Rahić, komentarisao je zahtjev za smjenu predsjednika BNV-a Esada Džudža, izjavivši da je za to potreban čvrst i cjelovit dogovor oko funkcionisanja na dogovorenim principima . U protivnom vijećnici te liste, neće glasati za smjenu.

On je ponovio svoj stav, da je poštenije da se ide na izbore i da glasačko tijelo odluči kakvo vijeće želi.

“Nama mora biti kristalno jasna situacija za šta uopšte glasamo. Uz to tražimo argumentovano objašnjenje i obrazloženje zašto se gospodin Džudžo smenjuje i šta donosi njegova smena, jer ponavljam, po dubokom uverenju naše liste aktuelni predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća je vrlo korektno radio. Pri donošenju svake odluke tražio je konsenzus, saglasnost svih, izbegavajući preglasavanje i majorizaciju.
Osim toga, po našem čvrstom ubeđenju, najvažnije je pitanje kako će Veće u budućnosti da funkcioniše. Šta se dobija sa traženom smenom i da li će Veće bolje raditi u budućnosti?
Ako će funkcionisati kao u poslednjih mesec dana, onda bez obzira ko bio njegov predsednik mi ne vidimo perspektivu takvom Veću” zaključio je Rahić.

Kriza u BNV nastala je danas, kada je vijećnik liste Samoopredeljenje Ahmedin Škrijelj zatražio ostavku na mjesto predsjednika BNV Esada Džudža, ali i vraćanje njegovog mandata listi. Na to je Džudžo odgovorio da je šokiran ali ne i iznenađen ovim zahtjevom te da o njemu najbolje govore rezultati proteklih decenija.

Kako se nezvanično saznaje, uskoro bi mogla biti zatražena i ostavka Muhedina Fijuljanina, Džudžovog podpredsjednika sa iste liste. Iako su obojica decenijama važili sa najbliže saradnike Sulejmana Ugljanina, ova dvojica funkcionera su se našla u nemilosti dijela svoje izborne liste koju je i Ugljanin podržao, a sve nakon što je taj dio vijećnika javno obznanio svoj prijedlog za rješavanje pitanja Sandžaka tako što bi taj region dobio specijalni status pod nekom vrstom međunarodnog protektorata.

Slični članci

Back to top button