Sport

Amel Tuka fokusiran na Olimpijske igre

Želim se fokusirati na trke koje su ispred mene. Želim da grizem još više i budem željan uspjeha, kazao Tuka

SARAJEVO (AA) – Najbolji bh. atletičar i srebreni na svijetu u disciplini 800 metara Amel Tuka, iako do Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ima još dosta vremena, već ovih dana počinje pripreme za to veliko takmičenje.

Prvu fazu priprema Tuka će obaviti u Južnoafričkoj Republici, nakon što je u BiH u nekoliko izbora proglašen za najboljeg sportistu u godini na izmaku. Pred odlazaka u Afriku istakao je da je psihički stabilan i da će tokom priprema fokus biti na Olimpijskim igrama u Tokiju.

“Prošao je taj divni period na kraju sezone, medalja sa Svjetskog prvenstva i to srebrena. Još jedna viša stepenica od Pekinga. I još ne mogu da opišem emocije i osjećaj. Zaista je to bila posebna godina po svemu, baš zbog povratka nakon teškog perioda u kojem nisam znao da li ću se vratiti na vrhunski nivo. Zahvaljujući timu divnih ljudi, velikih profesionalaca, u tome sam uspio. Tokom cijele sezone sam govorio da ću se vratiti na vrhunski nivo, jer sam se osjećao dobro i trenirao dobro. Samo sam morao čekati trenutak kada će doći taj rezultat“, kazao je Tuka.

Dodao je da su mu dobri rezultati tokom cijele prethodne sezone govorili da je na pravom putu povratka u svjetski vrh srednjoprugaša.

“Svi ti rezultati su mi davali samopouzdanje da će biti dobro. Na kraju se to i desilo. Vratili smo se svi zajedno sa tom istorijskom medaljom. Ali, želim ovom prilikom da kažem da od ovog trenutka odlaska u Afriku želim samo da se prisjetim Dohe, kada mi nedostane motivacije. Bazni treninzi su nešto najgore što mi srednjoprugaši prolazimo. Kada dođu trke i tempiranje forme dosta je lakše“, pojasnio je Tuka.

Naglasio je da se tokom priprema ne želi previše obazirati na uspjeh iz Dohe, jer je imao loše iskustvo 2015. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzanu medalju.

“Ne smijem ponoviti grešku, želim se fokusirati na trke koje su ispred mene. Želim da grizem još više i budem željan uspjeha. Osjećam se dobro i želim da zadržim nivo što je moguće duže“, rekao je srebrni svjetski 800-metraš.

Slični članci

Back to top button