Sport

Ukinuto pravilo gola u gostima

Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) danas je, na predlog njenog Komiteta za klupska takmičenja, ukinuo pravilo gola u gostima, koje je uvedeno 1965. godine, a odluka stupa na snagu odmah, što znači da se više neće primenjivati počev od kvalifikacija za evrokupove, koje su u toku.

Pravilo je važilo u dvomečima, tako što je u slučaju nerešenog rezultata posle druge utakmice pobeđivao tim koji je postigao više golova na gostovanju. Počevši sa sezonom 2021/2022 ukida se pravilo gola u gostima za sva takmičenja koje organizuje UEFA.

U slučaju nerešenog rezultata nakon dve utakmice igraće se dva produžetka od 15 minuta, a ako ni tada ne bude pobednika, izvodiće se jedanaesterci, navodi se u saopštenju UEFA. S obzirom da više neće biti kriterijum pri odlučivanju pobednika dvomeča, golovi u gostima neće biti kriterijum ni za plasman u grupi.

Do sada je u slučaju nerešenog rezultata u međusobnom susretu, istog broja bodova i identične gol razlike, broj golova u gostima odlučivao o tome koja će ekipa biti bolje plasirana. Ukazuje se da su na ovu odluku uticali statistički podaci koji pokazuju da je domaći teren iz decenije u deceniju sve manje prednost. Tako je sedamdesetih godina prošlog veka domaćin pobeđivao u 61 odsto slučajeva, a gost samo u 19 odsto. Danas domaćin pobeđuje u 47 odsto utakmica, a gost u 30 odsto. Smanjuje se i razlika u broju postignutih golova.

Nekada je domaćin postizao 2,02 gola po utakmici, a gost 0,95, ali su zbog pravila gola u gostima domaćini počeli da igraju opreznije, pa sada u proseku daju samo 1,58, a gosti 1,15 golova po utakmici.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je rekao da je pravilo gola u gostima postalo kontraproduktivno, jer domaćini više ne smeju da igraju napadački fudbal plašeći se da ne prime gol, koji postaje velika prednost za protivnika. On je istakao da to pravilo nije bilo ni fer, jer je često primoravalo ekipu da postigne dva gola da bi pobedila iako je ukupan rezultat izjednačen.

Slični članci

Back to top button