Društvo

Biserko posjetila BNV

Bošnjaci nisu zadovoljni položajem, navodi se u saopštenju.

NOVI PAZAR – Delegacija Helsinškog odbora za ljudska prava, na čelu sa predsjednicom Sonjom Biserko, posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) gdje se sastala sa predsjednicom Vijeća, Jasminom Curić i njenim saradnicima.

Na sastanku je bilo riječi o ostvarivanju ljudskih prava, prava na polju obrazovanja, kulture, informisanja kao i ekonomske situacije Bošnjaka, zastupljenosti Bošnjaka u institucijama sistema, odnosu prema političkim predstavnicima i mnogim drugim temama, saopštila je Informativna služba Vijeća.

“Predsjednica Vijeća se zahvalila Sonji Biserko, te je u razgovoru zaključeno da Vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka radi u punom kapacitetu na ostvarivanju prava Bošnjaka i njihovom osnaživanju na svim poljima. Međutim, Bošnjaci kao autohton narod na ovim prostorima, nisu zadovoljni svojim položajem u Srbiji zbog diskriminatornog odnosa i uskraćivanja brojnih prava koja su Bošnjacima garantovana”, navode u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kao jedna od vodećih nevladinih organizacija, sagledava stanje ljudskih prava u ukupnom društveno-ekonomskom i političkom kontekstu zemlje – zapravo, pristupa ovoj problematici na način koji se razlikuje od metoda ostalih organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Slični članci

Back to top button