Društvo

Neiskorišćena prirodna bogatstva

NOVI PAZAR – Dok većina građana govori o svetskoj ekonomskoj krizi i o krizi koja je pogodila malu privredu i koja se oseća u mnogim sandžačkim domaćinstvima, niko i ne govori o tome kakva bogatstve leže i protiču kraj građana. Kao da današnji građanin nema interesovanja za prirodna bogastva već se oslanja na trgovinu, poslovnu špekulaciju ili sitni ćar.

Geolog Alija Halilović ističe da bi za ovaj kraj bilo izuzetno značajno da pogleda u utrobu zemlje na kojoj živi.

“U Novom Pazaru čujem građani pričaju o krizi, a ne vide da žive u kraju koji je veoma bogat. Svi zajedno, država, opštine i građani svojom inicijativom i ulaganjima mogu da pokrenu ceo kraj napred. Ovaj kraj može živeti daleko lagodnije ako iskoristi bogastva”, izjavio je Halilović.

Nad Novim Pazarom izvila se prebogata Golija u kojoj su neiskorišćene rezerve rude volframa čija istraživanja su započeta osamdesetih godina, ali nisu završena, kaže Halilović.

“Na Goliji postoji tzv. gvozdeni šešir koji leži neiskorišćen. Ima gvožđa u brdu Lisa takođe na Goliji, a na Rogozni postoji olovocinkana parageneza. Na Rogozni ima preko 210 grama srebra po toni koncentrata što je jako dobar procenat” tvrdi Halilović i dodaje da na Rogozni ima i zlata. O zlatu ove planine postoje istraživanja Geozavoda koja treba privesti kraju. Nekadašnji stanovnici ovog područja nisu sedeli skrštenih ruku. O njihovom kopanju i traženju zlata svedoče imena sela u toponima. Zlatarevina, Zlatorog, Zlatni laz i Zlatni kamen jasno govore po cemu su dobili ime. Ima na Rogozni i selo Plakaonica – to je mesto gde je došlo do sleganja u starim rudarskim radovima. Vučja lokva je naziv za mesto gde je u srednjem veku topljena ruda.

Novopazarski kraj obiluje i neiskorišćenim nemetalima, a nekoliko ležista eruptivnih stena dacito-andezita, koji su osnovna sirovina u izgradnji puteva, čeka neke svesnije ljude.

Osim dve banje u Novom Pazaru ima i niz mineralnih voda koja treba eksploatisati i flaširati. Prirodna bogatstva iz ovog kraja donela izuzetan profit ulagačima kada bi država i lokalna samouprava pomogle inicijativu kontaktima za strano tržište. Teku mineralne vode Bukovci, Slatina, Ivanča i Lukocrevo, a ljudi se žale na krizu.

Za razvoj i iskorišćavanje Golije potrebna je zajednička inicijativa sve četiri opštine u kojima se prostire ova planina – Novi Pazar, Sjenica, Ivanjica i Raška treba da naprave zajednički projekat razvoja Golije.

„U Sjenici su rezerve uglja 156 miliona tona mrkoignita, a procenjuje se da ima još toliko. U Tutinu je glavno prirodno bogatstvo u pešterskom polju gde ima tri miliona kubika treseta. U Prijepolju ima bakra na lokaciji Čadenje, eksploatisan je ali ne u dovoljnoj meri“, poručio je Alija Halilović.

Slični članci

Back to top button