Društvo

Promocija knjige “Našli smo jedno drugo“ u Beogrdu ” Teatar Levo”

Promocija četvrte zbirke poezije “Našli smo jedno drugo“ Edite I. Dautović zakazana je za utorak, 18.aprila, u  “Teatar Levo” od 19 sati, Beograd, Resavska 11.

O zbirci će govoriti urednik I izdavač Miodrag Jakšić,recenzent Dr Milutin Đuričković i autorka. Stihove će kazivati Mina Janković, Anđela Đečević i Aleksandra Kecman.

Zbirka je objavljena u izdanju Arte iz Beograda, koji su ujedno i organizatori same promocije.

A knjiga je paralelno  izašla i za crnogorsko tržište u izdanju Spirit Art Montenegro, a i podržana je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, već promovisana u prepounoj Sali Multimedijalnoj KIC-a “Budo Tomović, 23.03.2023.godine.

“Naslov nove zbirke pjesama Edite I. Dautović na izvjestan način otkriva njenu osnovnu tematiku, inspirativnu zaokupljenost i misaone sadržaje, koji uglavnom dominiraju i predstavljaju poetesin odnos prema unutrašnjem (etičkom, psihološkom, emotivnom) i spoljašnjem (fizičkom, istorijskom i društvenom) svijetu. Napisane pretežno u prvom licu (Pišem), pjesme u slobodnom i nekoliko njih u vezanom stihu nadahnuto i autentično ilustruju, odnosno predstavljaju taj odnos, zapažanje i doživljavanje svekolikog svijeta, koje je iskazano kroz intimno-ispovjedne (Ljubav), porodične (Tebi, majko), zavičajne (Prijepolju) i druge poetske slike opšteg karaktera”, zapisao je dr Milutin Đuričković.

Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula“ (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019).

Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Radovi su joj takođe objavljivani i na raznim online platformama i časopisima širom regiona.

Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Autorka i urednica je trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022). Poema “Ofelijine suze” prevedena je na više stranih jezika.

Slični članci

Back to top button