Društvo

Otvorena ORA Ribariće 2019

Juče je svečanim defileom oko 130 akcijaša iz Srbije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine i raportiranjem komandira brigada otvorena Omladinska radna akcija “ORA Ribariće 2019”.

Novi Pazar: Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je akcijašima da mu je drago da i danas mladi ljudi veruju u ideju dobrovoljnih omladinskh radnih akcija, zahvaljujući kojima je izgrađena bivša Jugoslavija.

“Radne akcije su doprinele razvoju lokalnih zajednica, ali i druženju i stvaranju novih prijateljstava. Novi Pazar zaslužuje da odavde krenu i zažive dobrovoljne radne akcije, jer su nekada slavu našeg grada širom bivše Jugoslavije prenosile čuvene omladinske brigade ‘Hivzo Zejnelagić’ i ‘Ramiz Koca’“, rekao je Biševac.

On veruje da će naredne godine biti još više akcijaša i da će se ideja radnih akcija proširiti u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Osim toga, akcijaši će se družiti, obići ovdašnje spomenike kulture, takmičiti se u sportskim disciplinama i pohađati radionice.

Oni su smešteni u brigadirskom naselju “Laki i Bane”, koje se nalazi u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” u Novom Pazaru.

Ovo naselje je nazvano po dvojici Novopazaraca, koji su bili simbol zajedništva na ovim prostorima i više puta komandiri omladinskih radnih akcija širom bivše Jugoslavije, Rifatu Škrijelju Lakiju i Branislavu Kostiću Banetu.

Organizarori akcije su grad Novi Pazar i Regionalna razvojna agencija SEDA, u partnerstvu sa Sportskim savezom, Kancelarijom za mlade, Turističkom organizacijom, Organizacijom sportskih ribolovaca, Kajakaškim klubom Stari grad i Odredom izviđača Sandžak.

Organizatori su ranije naveli da je ovo pilot projekat koji tek treba da zaživi narednih godina, a da će akcijaši biti ambasadori mira u svojim lokalnim sredinama.

Akcijaši će u narednih nedelju dana raditi na uređenju, čišćenju i sađenju cveća i drugog sadnog metrijala na jednom delu obale jezera Gazivode, u Ribariću, gde je kasnije u planu igradnja plaže duge 570 metara, ugostiteljskog objekta, kao i drugi sadržaji za ribolovce, kajakaše i rekreativce.

Izvor: Radio Sto Plus

Slični članci

Back to top button