Društvo

Porodica tvrdi da Mavrić nije ubica i traži ponovno suđenje

Porodica Fahrudina Mavrića (32), iz Ribarića, kod Tutina, koji je 2012. godine zbog ubistva policajca Željka Zečevića(37) osuđen na 30 godina zatvora, već duže vremena tvrdi da Fahrudin nije počinio ovo ubistvo i da nevin leži u zatvoru.

Kako piše Indexonline, ovakve tvrdnje aktuelizovao je i poznati forenzičar Nenad Šipka koga je angažovala porodica Mavrić i koji je, nakon urađene 3D rekonstrukcije, tvrdio da je presuda Mavriću zasnovana na greškama i neadekvatnim dokazima i da je pravni zastupnik porodice i zvanično zatražio ponavljanje sudskog postupka.

– Ključni detalj su tragovi krvi, jer je prolazak projektila kroz balistički želatin pokazao da je pritisak morao povući biološki materijal, odnosno delove tkiva. Time bi se potvrdilo da li je to putanja i projektil koji je pogodio Zečevića. Drugi ključni detalj su nezakoniti dokazi, jer je veštak koji je doneo dokaze, na osnovu kojih je Fahrudin osuđen, morao biti izuzet sa suđenja. Ako se ovo izuzme, onda nema nijednog dokaza da je Fahrudin povukao obarač pištolja – ističe Nenad Šipka, i naglašava da sve što govori nije pritisak na sud ili ometanje pravde već argumentovane tvrdnje.

– Ako u ovoj zemlji ima zakona i pravde očekujem da sud naloži ponavljanje suđenja, jer forenzičar ima nove dokaze. Ukoliko se dokaže da je pravosnažno rešenje bilo ispravno mi se slažemo sa kaznom zatvora od 30 godina – kaže otac Džafer Mavrić, otac osuđenog Fahrudina Mavrića.

Zbog ubistva policajca Željka Zečevića, 2. marta 2010, godine u mestu Batrage, kod Tutina, Veće Višeg suda u Novom Pazaru, kojim je presedavao sudija Adil Bibić, osudilo je na 30 godina zatvora Fahrudina Mavrića, presudu su potvrdili Apelacioni i Vrhovni sud Srbije.

U obrazloženju presude sudija Adil Bibić je posebno naglasio zločinačke namere osuđenog Mavrića prema ubijenom Zečeviću koji ga nije vezao tokom sprovođenja na saslušanje u Tutin.

Do tragičnog događaja došlo je nakon što su Fahrudin Mavrić i njegov prijatelj Miljko Keljević lomili čaše i pravili nered u jednoj kafani u Jezgrovićima, kod Ribarića, pa je pozvana policija da interveniše. Mavrić se nekoliko dana krio u selima oko jezera Gazivode i administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, pronađen je i uhapšen 5. marta u selu Starčevići, nekoliko sati nakon sahrane ubijenog policajca Željka Zečevića. Tom prilikom je prebijen od strane policije, tvrdi porodica.

Slični članci

Back to top button