Društvo

Sastanak muftije Dudića i patrijarha Irineja

BEOGRAD – U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić razgovarao sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Delegaciju su pored muftije Dudića činili dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver-ef. Gicić i direktor Islamskog centra u Beogradu Sead-ef. Šaćirović.

Dvojica poglavara su potvrdili privrženost vjerskih zajednica međureligijskom dijalogu i saradnji te izrazili obostrano zadovoljstvo zbog današnjeg susreta.

Muftija Dudić je predložio da se otvori nova stranica između muslimana i pravoslavaca radi dobrobiti naših vjernika. On je, između ostalog, predložio i saradnju između Fakulteta za islamske studije i Bogoslovskog fakulteta.

Muftija Dudić je podsjetio patrijarha Irineja da od 2007. postoji paravjerska tvorevina koja ugrožava jedinstvo Islamske zajednice, jer shodno Zakonu Islamska zajednica može biti samo jedna.

Patrijarh Irinej se složio da su dobri odnosi među crkvama i vjerskim zajednicama od izuzetnog značaja i podržao saradnju među fakultetima, dodavši da je veoma bitno govoriti i promovirati slogu i mir kako bi se ljudi međusobno slagali. On je izrazio radost zbog ovog susreta i zahvalio se Muftiji na dolasku.

Muftija Dudić je pozvao Patrijarha Irineja da posjeti Mešihat IZ-e u Srbiji.

photo: Sandžakpress

Slični članci

Back to top button