Društvo

BNV – Stipendije studenticama nisu podrška obrazovanju već negiranju genocida i slavljenju osuđenih ratnih zločinaca

Ovakvim postupcima pojedinaca koji obnašaju visoke državne funkcije šalje se zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu, a posebno Bošnjacima.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost, a sve u cilju mira i stabilnosti.

Urgencija šefa BIA Aleksandra Vulina da se studentice iz Sarajeva, koje su javno veličale ratne zločince, nagrade i da im se dodijele stipendije i smještaj u studentskom domu u Srbiji, radi studiranja, nije podrška njihovom obrazovanju već je podrška negiranju zločina genocida i slavljenju osuđenih ratnih zločinaca.

Ovakvim postupcima pojedinaca koji obnašaju visoke državne funkcije šalje se zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu, a posebno Bošnjacima.

Država Srbija ne smije dozvoliti  da se  ovakvim postupcima njenih najviših dužnosnika koji ohrabruju i podstiču kod mladih radikalizaciju, poricanje zločina i veličanje izvršioca tih zločina,  kreira ambijent u kome se mlade generacije odgajaju na mržnji prema drugom i drugačijem, umjesto na principima  univerzalnih vrijednosti.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 14. jula 2023. godine donijelo jasne zaključke kojima se poziva Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako je to utvrđeno u pravosnažnim presudama relevantnih međunarodnih sudova.

U zaključcima se, također, traži da Vlada Republike Srbije pokrene proceduru o usvajanju zakona kojim bi se zabranilo i sankcioniralo negiranje genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici i veličanje i javno promoviranje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button