Balkan

U džamijama širom BiH i Sandžaka prikupljana pomoć za nastradale u zemljotresu u Albaniji

Imami su danas u svojim hutbama, obraćanju vjernicima tokom džuma-namaza, ukazali na značaj podrške i solidarnosti s onima koji su pogođenim prirodnim katastrofama.

SARAJEVO – NOVI PAZAR – Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć nastradalim u zemljotresu u Albaniji.

Rijasetovom apelu za pomoć narodu Albanije odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Imami su danas u svojim hutbama, obraćanju vjernicima tokom džuma-namaza, ukazali na značaj podrške i solidarnosti s onima koji su pogođenim prirodnim katastrofama.

Razorni zemljotres koji je pogodio Albaniju prije nekoliko dana izazvao je tragične posljedice, ogromne materijalne štete kao i evidentnu humanitarnu krizu, koja se posebno manifestira u mjestima najviše pogođenim ovom prirodnom katastrofom.

“S obzirom da u prirodnim katastrofama institucije ne mogu pravovremeno reagirati u pružanju adekvatne pomoći nastradalom stanovništvu, neophodno je iskazati praktičnu solidarnost s građanima Albanije, koji su proteklih dana uz zebnju, strah i neprospavane noći, preživjeli tragične ljudske i materijalne gubitke”, naveli su ranije iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Istakli su u da je saosjećanje spram ljudske patnje i odgovornosti za ljude u nevolji neodvojivi dio islamskog sistema vrijednosti.

“Islamska zajednica se, s drugim organizacijama, blagovremeno uključila u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresom u Albaniji”, poručeno je u saopštenju Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Slični članci

Back to top button