Društvo

“Torlak” ponovo pravi vakcinu protiv gripa

Institut će proizvesti od 100.000 do 150.000 doza, dok će ostala količina biti uvezena, jer treba vakcinisati oko dva miliona ljudi

Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” proizvešće za predstojeću sezonu domaću vakcinu protiv gripa kojom će biti vakcinisani građani Srbije, javlja Politika.

Sve proizvedene količine biće na raspolaganju našim državljanima, kažu u Ministarstvu zdravlja, a ostatak cepiva neophodan za vakcinisanje nacije biće nabavljen preko javne nabavke. U resornom ministarstvu za „Politiku” kažu da će biti proizvedeno manje domaćih vakcina od planiranih jer su gotovo svi kapaciteti Instituta „Torlak” usmereni na borbu protiv kovida 19.

„Torlak” će za ovu godinu imati svoju vakcinu protiv gripa. Planirana je proizvodnja između 100.000 i 150.000 doza – najavila je dr Vera Stoiljković, direktorka Instituta „Torlak”.

Ovo će biti prva srpska vakcina „Torvaksflu” protiv sezonskog gripa, posle pauze od 15 godina. Reč je o trovalentnoj vakcini koja sadrži dva tipa A virusa i jedan tip B virusa. Namenjena je populaciji od 18 do 65 godina. Vakcina je jednodozna, ne sadrži konzervanse i adjuvans.

Ipak, ove količine domaće vakcine neće biti dovoljne da bi se sproveo plan državnog vrha da se protiv gripa u našoj zemlji vakcinišu dva miliona građana. Podsećanja radi, predsednik Aleksandar Vučić je primetio:

Moraćemo da izbegnemo sudar korone i gripa, što znači da ćemo morati da vakcinišemo više od dva miliona ljudi protiv gripa.

Slični članci

Back to top button