Društvo

Ugovor za put do Duge Poljane

"Biće to ulaganja u ovaj kraj kakva nisu bila od 1945. godine i uopšte ne preterujem kad to kažem", dodao je Vučić.

SJENICA, 26. decembar 2021.(FoNet) – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor ogranka u Srbiji Kineske korporacija za puteve i mostove CRBC Džang Siaojuan  potpisali su danas ugovor o izgradnji autoputa na deonici Požega – Duga Poljana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle potpisivanja ugovora u Sjenici da je to deonica od oko 75 kilometara i da je 51 kilometar u tunelima i mostovima i da prolazi preko Požege, Arilja i Ivanjice i izlazi između Sjenice i Novog Pazara, kod Duge Poljane.

Prema njegovim rečima, ta deonica puta koštatće oko 1,5 milijardi evra.

Vučić je rekao da će time Beograd biti na dva sata od Duge Poljane i da je to razlika dva i po do tri sata u odnosu na situaciju danas i da će to značiti i za Sjenicu i Novi Pazar po pitanju privrede, ali da će značiti mnogo i za povezivanje sa Crnom Gorom.

On je rekao da taj put treba da bude završen za četiri godine i da se nada da će i Bosna i Hercegovina napraviti put od Kotromana do Sarajeva i da bi to značilo u kontekstu povezivanja dve zemlje.

Vučić je dodao da će 10 miliona evra biti uloženo u školu “Svetozar Marković” u Sjenici sa olimpijskim bazenom, da će biti rekonstruisan i dom zdravlja, kao i dalekovod, a da vrednost projekta za vodu iznosi više od dva miliona evra.

“Biće to ulaganja u ovaj kraj kakva nisu bila od 1945. godine i uopšte ne preterujem kad to kažem”, dodao je Vučić.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da kineska poslovica kaže da ako neko želi da bude bogat prvo treba da izgradi put i da veruje da će izgradnja puta doprineti ekonomskom razvoju tog kraja.

Ona je rekla da je razumela da će izgradnja te deonice biti komplikovanija od deonice Požega – Preljina.

“Zahvaljujemo na poverenju u kinesku kompaniju i tehnologiju”, rekla je ambasadorka.

Slični članci

Back to top button