Društvo

Novi Pazar obilježava 559 godina od osnivanja: Prvi put bez javnih skupova i manifestacija zbog koronavirusa

Temelje Novom Pazaru na obalama reka Raške i Jošanice postavio je turski vojskovođa Isa-beg Isaković 1461. godine.

NOVI PAZAR (AA) – Grad Novi Pazar danas obilježava 559 godina postojanja. Zbog vanrednog stanja koje je u Srbiji proglašeno radi sprečavanja širenja infekcije koronavirusom i policijskog časa koji je na snazi, Dan grada je prvi put ove godine protekao bez kulturno-zabavnih manifestacija i javnih skupova.

Ispred Gradske kuće zbog pojave i širenja bolesti COVID-19 zastave su na pola koplja, umesto da se tradicionalno na ovaj dan visoko viore.

   Poruku povodom Dana grada uputio je prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac.

  “Dan grada, 20. april, navikli smo da proslavljamo drugačije i svečano, sa sugrađanima i prijateljima. Ove godine Dan grada dočekali smo u vanrednim okolnostima, u jednom od najtežih trenutaka u novijoj istoriji našeg grada. Znam da na svetu ima gradova sa bogatijom istorijom i atraktivnijim građevinama, ali sam siguran da ne postoji grad sa toliko humanih, tolerantnih i dobrih ljudi. Sve to se i u ovoj teškoj situaciji kao mnogo puta do sada potvrdilo. Pozivam vas da kroz odgovornost, disciplinu, strpljenje i duhovnu snagu savladamo i ovu opasnost, a da nakon toga nastavimo zajedno još brže da gradimo bolju budućnost za našu decu i naredne generacije. Ljudima koji Novi Pazar nose u srcu, ma gde da su, čestitam 559. rođendan našeg voljenog grada”, rekao je u čestitki gradonačelnik Biševac.

Temelje gradu postavio je Isa-beg Isaković 1461. godine, turski vojskovođa i osnivač Sarajeva, Skoplja i Šapca. 20. april je proglašen za Dan grada jer se Novi Pazar tada prvi put pojavljuje u pisanim spisima u jednom dubrovačkom dokumentu.

Prema popisu iz 2011. godine, Novi Pazar, najveći grad regije Sandžak na jugozapadu Srbije, imao je 109. 327 stanovnika. Danas, nezvanično, grad ima oko 130.000 stanovnika. Taj grad po strukturi stanovništva slovi i za najmlađi grad u Evropi.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button