Društvo

Trećina veruje u zaveru

Nešto više od trećine građana Crne Gore, 35 odsto, veruje da su centri moći napravili korona virus kako bi kroz vakcinu genetski modifikovale ljude, pokazuje istraživanje koje je sprovela istraživačka agencija Ipsos uz podršku britanske ambasade u Podgorici i UNICEF.

U ovu teoriju zavere, pre svega, ne veruju građani višeg i visokog nivoa obrazovanja, prenosi RTCG delove istraživanja koje je sprovedeno tokom marta. Među građanima koji veruju u teoriju zavere da se kroz vakcinu protiv korona virusa menja ljudska DNK, značajno je više onih koji se ne bi vakcinisali protiv korona virusa, kao i onih koji navode da kad bi danas dobili bebu, ne bi želeli da ona primi sve preporučene vakcine, uključujući i MMR vakcinu.

Da je jačanje poverenja u stručnjake i relevantne institucije ključno govore podaci koji pokazuju da je među građanima koji veruju u teoriju zavere više onih koji nisu sigurni da li da veruju lekaru svog deteta, kao i onih koji ne veruju zdravstvenim institucijama i Univerzitetu.

Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje obuhvatio je 821 ispitanika starosti 18 ili više godina širom zemlje. Prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 24. do 26. marta, telefonskom anketom, a ključni nalazi su objavljeni na sajtu UNICEF u Crnoj Gori.

Slični članci

Back to top button