Društvo

BNV: Podrška Albanskog nacionalnog saveta

Albanski nacionalni savet (ANS) pružio je punu podršku inicijativi Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak, saopštilo je danas BNV.

U pismu predsednika ANS Ragmi Mustafe upućenom predsedniku BNV Esadu Džudžu navodi se da je podrška inicijativi BNV upućena na osnovu međusobne saradnje dva nacionalna saveta, javlja Radio Sto Plus.

“Podržavamo Vaše napore da ostvarite volju bosanskog naroda Sandžaka za jednakost, pravdu i slobodu kao temelj demokratije i napretka koji osiguravaju integraciju u procese evropskih integracija zapadnog Balkana”, naveo je Mustafa.

Bošnjačko nacionalno vijeće objavilo je inicijativu kojom traži specijalni staus za Sandžak, koji bi podrazumevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak će donositi zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda, kaže se u Incijativi i dodaje će ta regija imati skupštinu, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Slični članci

Back to top button