Kultura

Obilježena 27. godišnjica granatiranja i paljenja Vijećnice

Svaki put se emotivno osjećamo, jer moramo proći posebnu proceduru ulaska u ovu zgradu, što moram vam reći uvijek djeluje pomalo i stresno, rekao Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

SARAJEVO (AA) – Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. august prije 27 godina. Tim povodom u Vijećnici je u petak organizovano obilježavanje tužne godišnjice u organizaciji NUB-a BiH.

“Svake godine osjećamo se emotivno, prvo iz razloga jer se sjetimo šta je bilo, da je nestalo dva miliona bibliotečkih jedinica, da je zapaljena centralna biblioteka u BiH, da je zapaljen dio kulturno naslijeđa BiH u olimpijskom Sarajevo. I, naravno, svaki put se emotivno osjećamo, jer moramo proći posebnu proceduru ulaska u ovu zgradu, što moram vam reći uvijek djeluje pomalo i stresno. Jer, umjesto da smo u ovoj zgradi, jer ova zgrada očekuje knjige i korisnike, ili u nekoj drugoj adekvatnoj, moramo svaki put da se obratimo za dozvolu da bi bili ovdje“, naglasio je Ismet Ovčina, direktor NUB BiH.

Dodao je da je cilj obilježavanja godišnjice granatiranja i paljenja Vijećnice da se sačuva od zaborava dan kada su paljene knjige i kulturno naslijeđe države BiH.

“Mnogi u svijetu ocjenjuju da je paljenje Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH i otprilike porede sa paljenjem i uništavanjem Aleksandrijske biblioteke u neka davna vremena, ili paljenjem knjiga u okviru ‘Kristalne noći’ u Drugom svjetskom ratu. Tako da u tom kontekstu sa žaljenjem konstatujemo da i nas posmatraju tako“, rekao je Ovčina.

Prilikom obilježavanja godišnjice izveden je i kratki performans sa knjigama koje su pokrivene tepihom, a njegova poruka je, prema riječima Ovčine, da ništa ne trebati skrivati ispod tepiha, nego da se treba govoriti o tome šta je bilo i šta treba da bude u smislu rješavanja statusa NUB i drugih institucija kulture u BiH.

“Također, s tepihom želimo da pokažemo da mlade snage gledaju u budućnost, čast starijima“, poručio je Ovčina.

Podijeljene su i zahvalnice pojedincima i porodicama koje su pomogle u obnavljanju knjižnog fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te je odana počast onima koji su izgubili život u gašenju Vijećnice.

Slični članci

Back to top button