Kultura

Safet Bandžović imenovan za člana Upravnog odbora Bošnjačkog instituta

SARAJEVO – Izbor istoričara Safeta Bandžovića za člana Upravnog odbora Bošnjačkog instituta potvrda je njegovih naučnih rezultata i čestitosti, izjavio je danas predsednik najvišeg organa upravljanja te fondacije i jedne od najznačajnijih naučnih organizacija u Bosni Hercegovini Fehim Škaljić.

Škaljić je za Sto plus ocenio da novi član fondacije koju je osnovao Adil Zulfikarpašić ima naučne rezultate koji ga svstavaju u retke ličnosti na stvaralačkoj sceni BiH.

“On je, između ostalog, napisao i naučni rad na temu Bošnjaka i antifažizma, čime se približava osnivaču i njegovoj orijentaciji da je antifažizam ono što Bošnjaci nose u sebi, prihvataju i priznaju”, ocenio je Škaljić.

“Momenat antifašizma u Bošnjaka mi danas u nekim situacijama kao društvo zapostavljamo, a to (antifažizam) je naša legitimacija za Evropu, od koje ne tražimo da nas prime, već da nas vrate tamo gde smo bili i pripadamo”, naglasio je on izrazivši nadu da Bandžović “sigurno doprineti ostvarivanju ciljeva Instituta, a njegovim izborom je javnosti pokazano da su Bošnjaci jednako potrebni i vredni, bez obzira gde su rođeni.”

Bandžović rođen je 1961. u Novom Pazaru. Radi na Institutu za istoriju Univerziteta u Sarajevu, objavio je više knjiga i naučnih radova. Istražuje migracije na Balkanu.

Slični članci

Back to top button