Kultura

Gudževiću nagrada “Ahmed Vali”, najveće priznanje Novog Pazara

NOVI PAZAR – Pesnik Sinan Gudžević dobitnik je nagrade “Ahmed Vali” za 2019. godinu.

Žiri u sastavu: Enes Halilović, književnik, Amra Hodžić Jejna, grafička dizajnerka i Muhamed Đerlek Maks, karikaturista, doneo je jednoglasnu odluku da književniku Sinanu Gudževiću dodijeli nagradu “Ahmed Vali” za književno delo, a sa posebnim povodom za esejistiku objavljenu tokom 2019. godine. To je najveće priznanje koje dodeljuje grad Novi Pazar.

Gudžević je kroz poeziju, prevode, te eseje i žurnalistiku formirao prepoznatljiv opus zasnovan na klasičnim umjetničkim iskustvima, ali izražen novim modernitetom, a iskazao se i kao umjetnik koji je protivan svakom nacionalizmu i netrpeljivosti, antiratni glas koji je umjetnost vidio kao svjedočanstvo pouzdanije od historije.

Gudžević je pisac koji je uspostavio veze među kulturama i horizontalno u sadašnjosti, i vertikalno kroz prošlost od drevne Grčke i Rima do danas.

Sinan Gudžević rođen 1953. u Grabu, opština Novi Pazar. Književnik, filolog, prevodilac. Studirao klasičku i romansku filologiju u Beogradu, Pizi i Minhenu. Objavio dvije knjige stihova: Građa za pripovetke (Beograd 1978) i Rimski epigrami (Split 2000, prošireno izdanje Beograd 2008), prozno-esejističke knjige: Zvijezde nad Brazilom i Demon po imenu Sutra (Zagreb 2018), te Bendžo u Grabu (Beograd 2019). Preveo s latinskoga: Noćno putovanje Poslanika Muhammeda (Zagreb 2007), Aurelije Augustin, O laži (Zagreb 2010), Aurelije Augustin, Protiv laži (Zagreb 2011) Publije Ovidije Nason, Metamorfose (izlazi 2021). S grčkoga preveo stotine epigrama iz Palatinske antologije, od toga je velik dio objavljen u Književnim novinama osamdesetih godina. S njemačkoga je načinio i preveo izbor stihova Jochena Keltera, objavljen u knjizi Dogodine u Sarajevu (Zagreb 2015). Na italijanski je, zajedno s Rafaelom Marcano, preveo dvije knjige pjesama Izeta Sarajlića, kao i svoje Rimske epigrame.

Putovao je, živio i radio u drugim zemljama, najviše u Italiji, Švajcarskoj, Njemačkoj i Brazilu. U Italiji je dobio dvije književne nagrade, u Ređo Kalabriji “Anasilaos” i u Castealamare di Stabija “Anibale Ručelo”, u Novom Pazaru je dobio “Pero Ćamila Sijarića”, a u Rovinju nagradu “Mirko Kovač”. Posljednjih godina piše za zagrebački sedmični list Novosti.

Nagrada “Ahmed Vali” je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović, Muhamed Đerlek Maks i Enver Ujkanović.

Svečana dodela nagrade će biti upriličena u petak, 20.3.2020. u Galeriji MMC.

Kulturni centar Novi Pazar je ustanovio nagradu “Ahmed Vali“ za ostvarenje u kulturi i umjetnosti, a dodjeljuje se umjetniku ili naučniku koji je postigao visoke rezultate na polju umjetnosti, odnosno tumačenja umjetnosti.

Nagrada “Ahmed Vali” nosi ime po pjesniku koji je u XVI vijeku živio u Novom Pazaru i pisao na orijentalnim jezicima. Njegovo najpoznatije djelo je “Ljepota i srce” koje broji oko sedam hiljada stihova. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa, nedjeljiva je, a može se dobiti samo jednom. Nagrada “Ahmed Vali” se daje za rezultate u dugogodišnjem stvaranju, ali i za povod u prethodnoj godini.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button