Kultura

Ovako je nastala čuvena pjesma Odiseja

Voditeljska legenda Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković preminuo je u 83. godini. Bio je poznat po brojnim emisijama, ali i kao autor tekstova za poznate pjesme kao što su “Ljubav je samo reč”, “Odiseja”, “Kad bih znao da je sama”, “Pozdravite moga tatu”.

BEOGRAD–Malo ljudi zana da su pjesme legendarnog voditelja, nedavno preminulog Svete Vukovića objavljene u antologijama poezije za djecu Srbije i Crne Gore. Sa deset pjesama zastupljen je i u antologiji “Ljubav je samo reč” (po njegovoj čuvenoj pjesmi), u kojoj su najljepše ljubavne pjesme koje su komponovali najpoznatiji jugoslovenski autori ove vrste muzike.

Najveći hit “Odiseju” Sveta Vuković je napisao u gradskom prevozu.

“Vojkan Borisavljević me pozove i kaže: “Sjedim u Skadarliji s Grkom koji je direktor i vlasnik jednog festivala. Traži, koliko sutra, da napišemo pjesmu koja će da ide na Evroviziju. Piši.” Sjednem u autobus i razmišljam šta bi bilo dobro. Da bude i grčko i svjetsko, i pomislih – Odiseja. Pisao sam je na koljenima, na parčetu papira. Pošaljem mu je, a on me zamoli da je pošaljem Grku poštom. Nisam znao da se pošta za inostranstvo ne zatvara. I… nikada nije stigla. Javimo Miši Joviću, koji je otišao u Njemačku da pravi međunarodnu karijeru, i kažemo da će to da ide na Evroviziju. A on će: “Pa da prođem kao Sabahudin (Kurt). Da budem posljednji. Ja više nisam Miša Jović, ja sam Leo Martin. Doviđenja.” Ali…. ostalo već znate”, ispričao je Vuković.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button