Kultura

Sarajevo: U Vijećnici promovisana izabrana djela Dževada Karahasana

Sala sarajevske Vijećnice bila je prepuna zvanica i zainteresiranih poštovalaca lika i djela Dževada Karahasana

SARAJEVO (AA) – U sarajevskoj Vijećnici predstavljena su izabrana djela Dževada Karahasana s potpisom izdavačke kuće “Connectum”.

Sala sarajevske Vijećnice bila je prepuna zvanica i zainteresiranih poštovalaca lika i djela Dževada Karahasana.

U knjige je uvršten najrelevantniji dio pripovjedačkog i esejističkog opusa Karahasana, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status suvremenog klasika.

Riječ je o naslovima: zbirke pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta; romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča; eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova.

Ovim kompletom od deset naslova, ljubiteljima Karahasnove književnosti i čitateljskoj publici, ponuđena je zaokružena cjelina književnog stvaralaštva ovog renomiranog autora.

O značaju Karahasanovog književnog djela svjedoče i recenzije u renomiranim evropskim časopisima. Tako kritičar minhenskog Suddeutsche Zeitunga Tobias Heyl piše da Karahasan “virtuozno prepliće realistički precizan snimak trenutka s mitovima i strahovima, koji često nad ljudima imaju više moći nego historiografski ovjerene prošlosti”.

Njegov kolega iz ženevskog Le Courriera Alain Faverger, ocjenjuje: “U najboljoj tradiciji Orijenta, Dževad Karahasan gradi jednu priču koja se obnavlja oko same sebe, da bi tako bolje razvila svoju magiju. Istovremeno epska, filozofska i erotska, ova priča kao da hvata čitatelja za rame da bi ga povukla prema vlastitim upitanostima”.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button