Kultura

VAGANAR objavio Lorenov roman “Vi ste sigurno rod”

Beograd – Izdavačka kuća VAGANAR objavila je knjigu ,,Vi ste sigurno rod? U potrazi za Žanom Kopitovićem’’ čiji je autor francuski pisac Fransoa-Gijom Loren , u odličnom prevodu Jovane Ilić.

Polazeći od spomen-ploče koju je primetio nadomak Sorbone, autor pokušava da otkrije ko je misteriozni junak , Žan (Jovan) Kopitović, šta je uzrok njegove pogibije i čime je zaslužio takvu čast da u srcu Pariza dobije spomen-ploču, čijem postavljanju prisustvuje slavni nobelovac Rene Kasan. Tragajući za odgovorima, Loren nas vodi kroz pariske i francuske arhive; zatim ga put dovodi na Balkan, odakle je mladi Kopitović , kao gimnazijalac, pobegao od rata u Francusku, koja mu je 1916. pružila utočište i školovanje, zajedno sa hiljadama sunarodnika. Loren kroz ovu priču pokušava da odgonetne ko i kakao piše istoriju, ko su njeni pravi heroji i kako veliki istorijski događaji utiču na živote pojedinaca.

Fransoa- Gijom Loren je francuski pisac, novinar, prevodilac, filmski i muzički kritičar. Objavio je blizu dvadeset knjiga, za knjigu ,, Vi ste sigurno rod? ’’ dobio je nagradu za najbolju knjigu iz savremene istorije. 

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button