Kultura

VAGANAR objavio Lorenov roman “Vi ste sigurno rod”

Beograd – Izdavačka kuća VAGANAR objavila je knjigu ,,Vi ste sigurno rod? U potrazi za Žanom Kopitovićem’’ čiji je autor francuski pisac Fransoa-Gijom Loren , u odličnom prevodu Jovane Ilić.

Polazeći od spomen-ploče koju je primetio nadomak Sorbone, autor pokušava da otkrije ko je misteriozni junak , Žan (Jovan) Kopitović, šta je uzrok njegove pogibije i čime je zaslužio takvu čast da u srcu Pariza dobije spomen-ploču, čijem postavljanju prisustvuje slavni nobelovac Rene Kasan. Tragajući za odgovorima, Loren nas vodi kroz pariske i francuske arhive; zatim ga put dovodi na Balkan, odakle je mladi Kopitović , kao gimnazijalac, pobegao od rata u Francusku, koja mu je 1916. pružila utočište i školovanje, zajedno sa hiljadama sunarodnika. Loren kroz ovu priču pokušava da odgonetne ko i kakao piše istoriju, ko su njeni pravi heroji i kako veliki istorijski događaji utiču na živote pojedinaca.

Fransoa- Gijom Loren je francuski pisac, novinar, prevodilac, filmski i muzički kritičar. Objavio je blizu dvadeset knjiga, za knjigu ,, Vi ste sigurno rod? ’’ dobio je nagradu za najbolju knjigu iz savremene istorije. 

Slični članci

Back to top button