Kultura

Odložen festival “Zavičajne staze”

PETNJICA – Festival „Zavičajne staze“ Bihor 2020, festival koji se tradicionalno svake godine otvara 12. jula u Petnjici, odložen je zbog nezaustavljivog širenja koronavirusa. U ovom trenutku najvažnije je sačuvati zdravlje svakog pojedinca i svih građana – pojasnili su organizatori Festivala iz nevladine organizacije Centar za kulturu Bihor.

Žao nam je što nijesmo u prilici da ugostimo uvažene stvaraoce iz Crne Gore i regiona i time protežiramo kulturu različitosti, da obradujemo i inspirišemo brojne poštovaoce umjetnosti i kulture, ali se ipak nadamo da će uskoro sve biti bolje i da ćemo do kraja ljeta realizovati bar neke od planiranih sadražaja Festivala – kazali su organizatori.

Ranije je saopšteno da su na konkurs Festivala priče „Zavičajne staze – Bihor 2020“ pristigla 34 šifrovana rukopisa koje je ocjenjivao stručni žiri u sastavu: Ferida Duraković (SA), dr Jasmina Ahmetagić (BG), dr Vasko Raičević (PG). Odluka stručnog žirija o nagradama za najbolje priče očekuje se uskoro. Ukoliko za to bude uslova, biće saopštena na književnim svečanostima početkom avgusta ili posredstvom onlajn aplikacija.

Iz organizatorskog tima su pozvali sve građane na odgovoran odnos prema sebi i drugima, a iskoristili su i priliku da se sjete žrtava genocida u Srebrenici.

Ovom prilikom želimo da podsjetimo i na događaje u Srebrenici 1995. godine. Ni u ovoj strepnji za zdravlje i život, ne smijemo zaboraviti da je u Srebrenici, od 11. do 19. jula 1995. godine, zvjerski likvidirano preko 8000 bošnjačkih civila – podsjetili su iz Centra za kulturu Bihor.

Slični članci

Back to top button