Kultura

OSAM PUTNIKA, OSAM SLIKARA

Pogledajte rediteljski debi Mirze Halilovića...

NOVI PAZAR – Upravo je objavljen dokumentarni film “Osam putnika” koji predstavlja rad osam likovnih umjetnika koji su radom, životom ili porijeklom vezani za Novi Pazar, rekao je Mirza Halilović.

On je režirao “Osam putnika” u želji da predstavi karakteristična likovna ostvarenja slikara koji su u domaćoj i međunarodnoj javnosti prepoznati kao etablirani umjetnici.

“Siguran sam da neke od slika, grafika ili crteža koje vidite predstavljaju veoma značajna djela savremenog evropskog slikarstva. U fokusu mog filma i mog izbora su djela, a ne životi likovnih umjetnika. Hilmija Ćatović i Hido Masličić više nisu među nama. Oni su posljednje decenije života proveli u Novom Pazaru. Ovdje su mnoge mlade talente učili likovnim vještinama. Tako je i sa Mehmedom Slezovićem, Ervinom Ćatovićem, Fehimom Huskovićem i Mirzom Župljaninom koji svoj talenat takođe prenose na studente ovdje gdje i žive i slikaju”, rekao je Mirza Halilović.

On je u filmu predstavio i djela Dina Trtovca i Selmana Trtovca. Dino je rođen u Šaronjama, a decenijama živi i stvara u Zagrebu, a Selman Trtovac je porijeklom iz novopazarskog kraja, rođen je u Zadru, a živi u Beogradu gdje radi u Gete institutu.

“Svih osam likovnih umjetnika, pored originalnih likovnih postupaka imaju zajedničke karakteristike istraživačkih postupaka ponekad u formi, a ponekad u mišjenju i izrazu”, rekao je Halilović.

Prema njegovim riječima, dvadesetominutni dokumentarac praćen je nekim od najimpozantnijih kompozicija evropske muzike čime je želio da podvuče kontekst ovih slikara koji putuju kroz istoriju evropske likovnosti.

Mirza Halilović je rođen 2005. u Novom Pazaru. Objavljivao je poeziju u periodici. Ovo je njegov prvi dokumentarac.

Film je realizovan u produkciji NVO Građanski forum, u saradnji sa srbijanskim ogrankom BZK Preporod, a u okviru projekta “Karavan kulture” kojim se obilježava šesdeset godina rada Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Film možete pogledati na ovom linku:

OSAM PUTNIKA, režija: Mirza Halilović

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button