Kultura

Premijerno emitovana radio drama “Maternji jezik”

Sa svih strana akterima stižu čestitke za odlično radiofonsko djelo.

Poetska radio drama “Maternji jezik”, po stihovima iz  istimene zbireke Ibrahima Hadžića u adaptaciji i režiji  Mirsada Rastodera, prmijerno je emitovana na Radiju Crne Gore, Radiju 98 i radiju Rožaje.

“Zbirka pjesama Matrnji jezik pretvorena je u uzbudljivo dramsko djelo, u kojem osim jezičkog blaga, do izražaja dolaze životne brige i zbilje; često začinjene specifičnim životnim humorom. Čestitam svim učesnicima” zapisao je u poruci Hadžić.

Drama je urađena  u formi kućnih razgovora brojne porodice i njenih susjeda i musafira, u okruženju u kojem se oduvijek raspredaju priče o svemu: o sebi , o čudesima prirode, životnim okolnostima, ratnim posljedicama, ali i o doživljenoj diskriminaciji, sumnjama i strahovima; uz sve to, pripovijedači su ponosni što imaju ljijep govor.

“Riječ je, o tipčno rožajskom govoru, o jeziku koji je pun lokalizama, gramatičkih nepravilnosti, orijentalizama i zanimljivih prastarih riječi koje je sačuvala Majka, glavna ličnost drame i personifikacija svih žena rožajskog kraja ili žena Bošnjakinja”, rekao je Mirsad Rastoder.

Izvođači radio drame su glumaci-naturšćici iz Rožaja, moglo bi se kazati iz pjesnikov roda, ne bi li se sačuvao duh pjesništva, i akcenatska karakteristika lokalnog, rožajskog govora.

 Uloge tumače Seniha Tahirović (majka), Adnan Hadžić (otac), Adis Murić (Musafir), Bahrija Baka Nurković (tetka), Nermina Hadžić (komšinica), Lejla Kalač (snaha), Mirza Luboder (pisac), Adnan Hadžić i Enes Nurković (reperi).

Epzodni glasovi: Nedim i Zakir Tahirović, Damija Hadžić, Faris Zekić, Faik Kalač, Šemsudin Kujević, efendija Amel Ramović.

Ton majstor radio drame je Jovica Trajkovski, a muzičke urednice Nada Vučinić i Jasna Kalač.

Za muzičku ilustraciju korišćene su kompozicije etno grupe “Teferidž” i drugi instrumentali. Radio drama je realizovala nevladina organizacija Centar za kulturu – Bihor,  uz projektnu podršku Fonda za zaštito i ostvarivanje manjinskih prava i produkcionu logistiku Radija Crne Gore .

Slični članci

Back to top button