Kultura

Enver Muratović: Poezija je ventil i krik

NIKŠIĆ – Mnogi su mislili da je poezija otišla iz društva, iz sadašnjosti, ali poezije je prisutna, rekao je danas književnik Enver Muratović, dobitnik nagrade za poeziju XXIII Nikšićkih književnih susreta 2020.

“Poezija je za mene ventil kroz koji ispuštamo ono najskrivenije iz sebe. Ona je, u mom slučaju, krik – poziv da svakodnevno budemo svjesni kako smo ovdje tek privremeno, a tako strastveno grlimo tu našu prolaznost ispunjavajući je besmislicama, umjesto da hrlimo ka vječnosti, ostavljajući baš riječi iza sebe kao spomenik našeg bivstovanja na Zemlji. Poezija je trag po kojem će nas nalaziti i tumačiti vrijeme kojem smo svjedočili”, rekao je Muratović za Kazaljku.

Žiri je donio jednoglasnu odluku da kao najbolje ocijeni tri kandidature, i to Zorana Raonića (Poskitano pokućstvo i Povratak u žar), Marije Krivokapić ( Odavno se nijesmo čule i Zona puta vremena) i Envera Muratovića (Podstanarska promišljanja i Očeve oči).

Žiri je naveo da autorima, sasvim zasluženo, pripadaju nagrade XXIII Nikšićkih književnih susreta za 2020. godinu u vidu objavljivanja knjige.

“Stihovi Envera Muratovića promišljaju iskušenja savremenog života kroz podstanarske optikume i iz melanholije očevih vizura slikaju kosmos besprizornog vremena gdje se niko ne snalazi, niti se ikome dolazi”, obrazložio je žiri.

Enver Muratović je objavio nekoliko zbirki poezije, živi u Rožaju, oženjen je i otac troje djece.

Slični članci

Back to top button