Magazin

“Slackline” – hodanje po traci u centru Zagreba privlači pažnju prolaznika

“Slackline” je dugačak nešto manje od deset metara, a Noa i Fran su ga razapeli oko pola metra iznad travnate podloge, sve u svrhu vježbe, s obzirom na to da su obojica tek oko tjedan dana u ovom neobičnom, ali iznimno korisnom sportu .

ZAGREB (AA) – Zagrebački student montaže na Akademiji dramskih umjetnosti Noa Balen s prijateljom Franom razapeo je između dva stabla breze pred zagrebačkim Muzejom Mimara “slackline”, napetu traku za hodanje.

Hodanje po nategnutom užetu ili špagi, populano zvano i hodanje po žici, nosi engleski naziv “tightrope”, jer se radi o napetoj, okrugloj podlozi za hodanje, dok je “slackline” plosnata, šira i savitljivija podloga napeta u zraku između dvije fiksne točke, pojašnjava Noa.

“Slackline” je engleski naziv u ovom slučaju za oko pet centimetara široku, čvrstu i nerastezljivu traku s mehanizom za napinjanje, koji se inače koriste za fiksiranje i transport velikih tereta. 

“Slackline” je dugačak nešto manje od deset metara, a Noa i Fran su ga razapeli oko pola metra iznad travnate podloge, sve u svrhu vježbe, s obzirom na to da su obojica tek oko tjedan dana u ovom neobičnom, ali iznimno korisnom sportu kojega se najčešće veže uz cirkuske vještine.

Sudeći po vremenu i prijeđenim metrima koje Noa uspije prehodati trakom samo nakon tjedan dana vježbe, prosječna osoba relativno brzo može savladati osnovnu tehniku hodanja i održavanja ravnoteže, dok je za daljnje napredovanje, kao i u svakom sportu, potreban ozbiljan rad.

“Što je traka napetija, to je lakše balansirati, dok opuštenija otežava održavanje ravnoteže”, kaže Noa.

Noa je sam improvizirao ovaj “slackline” od kamionske gurtne. 

“Svakome odgovara drugačije, ali meni je najbolji osjećaj kad hodam bos, jer bolje osjetim gdje treba stati na podlogu”, priča Noa.

On je ranije trenirao dvoransko penjanje gdje se imao priliku prvi put susresti s ovom tehnikom.

“Slackline je jako dobar sport za balans i za vježbanje cijelog tijela”, poručuje Noa.

Traku je do sada razapeo na više mjesta u gradu i kaže da su prolaznici uvijek zainteresirani isprobati koliko je teško održati ravnotežu.

“Slackline” je novija tehnika, iako je jako slična hodanju po užetu čiji zapisi datiraju još od vremena starog Rima i koje je bilo rasprostranjeno diljem starih kultura i civilizacija svijeta.

Slični članci

Pročitajte
Close
Back to top button