Reportaža

Kazne za sve koji uništavaju lale

MANISA – Za otkidanje i uništavanje zaštićene vrste lala (tulipana) u Turskoj bit će izrečena novčana kazna od 60.163 lire (8.994 eura), javlja Anadolija.

Lale iz Manise raste u Nacionalnom parku planine Spil, a turske vlasti nastavljaju provoditi mjere na zaštiti ove vrste.

Ured guvernera Manise organizirao je program na kojem su novinari, fotografi i učenici mogli vidjeti rijetku vrstu lala svojstvenu Turskoj.

Guverner Ahmet Deniz podsjetio je kako se Manisa ističe po industriji i poljoprivredi, ali i ukazao na njena prirodna bogatstva među kojima je Nacionalni park planine Spil.

Pojasnio je i kako je planina Spil mjesto na kojem raste endemska vrsta lala.

”Lala iz Manise je jedna od značajnih ljepota Turske. Važno je zaštititi tu ljepotu i prenijeti je budućim generacijama. To je zadaća svih nas. Zaštitit ćemo prirodne i nacionalne vrijednosti“, poručio je Deniz koji je dodao kako će oni koji budu uništavali ovu vrstu lale biti kažnjeni sa 60.163 lire.

Priliku za fotografiranje ove vrste lala imao je i reporter Aykut Yenicag koji je kazao kako je izuzetno sretan što je uspio fotografirati cvijet koji cvjeta jednom godišnje.

Kurs fotografije pohađa i 11-godišnja Tuba Nur Erbas koja je kazala kako je lale inspriraju za fotografiranje cvijeća u prirodnom okruženju.

”Ove lale su zaštićena vrsta i one koji dolaze molim da budu veoma pažljivi i ne pričinjavaju štetu“, zamolila je Erbas.

Slični članci

Back to top button