Specijal

Cigareta i mudra reč

Stvarno je sablja stigla lično od njegovog izaslanika i time je kralj pokazao veliku darežljivost i poštovanje prema narodu koji živi na tom prostoru. Nagraditi našeg predstavnika je isto kao i nagraditi nas. Kada Đoković pobedi kao da smo mi pobedili, uspeh našeg je i naš uspeh.

Mnogo toga ne znamo o svojim precima, govorimo da smo sada pametniji, možda bolji od njih. Možda je zbog toga što dovoljno ne znamo o njima. Ono što su oni uradili u prošlosti nekada dosta utiče na nas.

Ja sam čuo da je moj čukundeda ubio čoveka. Konkretno, Jusufa Mehonjića i na osnovu toga dobio sablju od Kralja Aleksandra Karađorđevića. Nije mi bilo prijatno a ni jasno odakle ovo sve. Na tu sablju sam se posekao kao mali kada sam se igrao sa njom nisam znao da je krvavo dobijena. Kasnije sam čuo od mog dede istinu i bilo mi je lakše a i priča je imala više smisla jer se kasnije i otkrilo da su Jusufa ubili žandari a ne moj čukundeda.

Moj čukundeda je živeo na Pešterskoj visoravni u selu Ugao, zvao se Smajl Huka Hukić. Bio je manjeg rasta ali pun elana i snage. Poštovan među narodom što i dokazuje to da je bio predsednik opštine Buđevo (tada je Buđevo bila opština) a interesatna činjenica jeste da je bio nepismen, kada bi hteo da potpiše nešto koristio je pečat ili prst. Jednog dana je stigao poziv od kralja Karađorđevića za njega i još par ljudi iz ovog predela jer se ženio 1922. godine sa Marijom od Rumunjske.

Kada je došao na dvor na ulazu su se nalazili stražari koji su zahtevali od svih da ostave oružje. Smajl nije hteo da ostavi oružje, rekao je : „Smajl Huku niko nije razoružao pa nećete ni vi!“

Kada su stražari obavestili kralja on je rekao da ga svejedno puste. Ovo govori koliko je imao poverenja u Smajla. Dok su sedeli svi su dobili cigarete od kralja i pripalili su cigarete uz razgovor. Međutim, Smajl nije pripalio jedini već ostavi cigaretu u tabakeru. Kralj ga je upitao zbog čega neće da zapali cigaretu a on mu reče : „Neću da zapalim, hoću da je odnesem u svoj kraj i da se pohvalim ljudima sa ovom cigaretom koju mi je KRALJ dao.“ Kralj je rekao da će za ovo dobiti sablju i to će lično njegov izaslanik doći da je uruči.

Ovo je simpatično ali iza ovoga se krije veliki gest Smajla i pohvala kralju jer je hvaliti se nečim tako banalnim kao što je cigareta dokaz da je kralj u tom kraju poštovan i ima autoritet. To je veoma značajno kralju kome je bitno da u svakom predelu svoje zemlje ubira simpatije svojih građana, pogotovo ovom odakle dolazi Smajl.

Stvarno je sablja stigla lično od njegovog izaslanika i time je kralj pokazao veliku darežljivost i poštovanje prema narodu koji živi na tom prostoru. Nagraditi našeg predstavnika je isto kao i nagraditi nas. Kada Đoković pobedi kao da smo mi pobedili, uspeh našeg je i naš uspeh.

Ja sam naučio mnogo toga samo iz ovog primera ko zna koliko priča se krije u prošlosti naših predaka. Počeo sam da istražujem svoje poreklo i saznao mnogo toga o svojim precima i poznajem mnogo više kolena unazad nego pre, što mi takođe govori mnogo o meni. Nekada je bitno učiti od starijih jer se njihova pamet i mudrost nije krila u diplomama i telefonima, čak i nepismeni, imali su reč koja im je otvarala mnoga vrata.

Nizar Hukić

Slični članci

Back to top button