Zdravlje

Dokazana povezanost između konzumiranja alkohola kod očeva i rizika po zdravlje beba

Rezultati naučne studije Univerziteta Central South iz Kine su pokazali da, u usporedbi s nepušačima, očevi koji su pili tokom tri mjeseca prije začeća, imali su 44 posto veću vjerovatnoću da će njihove bebe biti rođene s urođenom srčanom bolešću

TOKIO (AA) – Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da postoji jasna povezanost između konzumiranja alkohola kod očeva i rizika po zdravlje novorođenčadi.

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće dugo je povezivano s urođenim manama i problemima u razvoju kod novorođenčadi.

Međutim, najnovije istraživanje je otkrilo povezanost između urođenih srčanih mana kod beba i navika konzumiranja alkohola kod njihovih roditelja prije začeća.

Rezultati naučne studije Univerziteta Central South iz Kine su pokazali da, u poređenju s ljudima koji nisu konzumirali alkohol, očevi koji su pili tokom tri mjeseca prije začeća, imali su 44 posto veću vjerovatnoću da će njihove bebe biti rođene s urođenom srčanom bolešću.

Ako su potencijalni očevi bili teške pijanice, što je definisano kao ispijanje pet ili više pića odjednom, vjerovatnoća da će njihova beba imati urođenu srčanu manu je bila veća za čak 52 posto.

“Opijanje potencijalnih roditelja predstavlja visoki rizik i opasno ponašanje koje ne samo da može povećati šansu da se njihovo dijete rodi s oštećenjem srca, već i uveliko naštetiti njihovom ličnom zdravlju”, kazao je Jiabi Qin sa Fakulteta za zdravlje Univerziteta Central South, koji je bio na čelu ovog istraživanja.

Dodao je da rezultati njihovog istraživanja sugeriraju da muškarci ne bi trebali konzumirati alkohol najmanje šest mjeseci prije začeća, dok bi žene trebale prestati piti alkohol godinu dana prije i izbjegavati ga dok su trudne.

Prethodna istraživanja su također pokazala da izloženost alkoholu mijenja DNK u razvoju sperme i mijenja aktivnost sperme.

U slučaju majki koje su konzumirale alkohol prije začeća, rizik da njihova beba ima urođenu srčanu manu je bila veća za 16 posto, u odnosu na majke koje nisu pile alkohol.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu “The European Journal of Preventive Cardiology”.

Slični članci

Back to top button