Zdravlje

Zagađenje vazduha u Novom Pazaru povećalo broj pacijenata

NOVI PAZAR – Nedavno pogoršanje stepena zagađenja vazduha odrazilo se i na povećanje broja pacijenata sa respiratornim tegobama, izjavila je danas doktorka Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru (ZZJZ) Selma Bihorac.

Ona je u emisiji Zeleni minuti radija Sto plus rekla da se u ovom periodu kod pacijenata beleži veći broj akutnih respiratornih infekcija, pogoršanje osnovnih bolesti, kao i povećanje potrebnih doza nekih lekova kod hroničnih bolesnika.

Doktorka je upozorila da višestruko povećanje koncentracije PM čestica u Novom Pazaru najviše negativno utiče na hronične bolesnike, ali i na potpuno zdravu decu i odrasle.

“U kojoj meri će dejstvo tih čestica biti štetno po zdravlje ljudi zavisi od dubine disanja kao i dužine boravka u zagađenom prostoru. Krupnije čestice izbacuju se kijanjem, dok sitnije lakše dospevaju do disajnih puteva, nakon čega će svi u manjoj ili većoj meri osećati promene u disanju”, rekla je Bihorac.

“Najrizičnija grupa svakako su hronični pacijenti, plućni i kardiovaskularni bolesnici i astmatičari”, istakla je Bihorac.

Novi Pazar se nedavno našao na prvom mestu najzagađenijih gradova u kontinentalnoj Evropi u prošloj godini, a u januaru mesecu ove godine samo u jednom danu nisu bile prekoračene granične vrednosti.

izvor: Sto plus

Slični članci

Back to top button