Zdravlje

Zbog koronavirusa cijela Italija proglašena crvenom zonom. U Srbiji dva nova slučaja

Premijer Italije Giuseppe Conte rekao je kako je ispravna odluka ostati kući

RIM (AA) – Premijer Italije Giuseppe Conte saopćio kako će poduzete mjere biti primijenjene u cijeloj zemlji i da je ograničeno slobodno kretanje, osim u iznimnim situacijama.

Conte je na konferenciji za medije u palati Chigi saopćio odluke o vanrednom stanju koje je donijelo Vijeće ministara, a koje će na snagu stupiti večerašnjim dekretom.

 Ukazao je i na broj zaraženih.

“Brojke nam pokazuju da, nažalost, raste i broj smrtno stradalih i broj ljudi na odjelima za intenzivnu njegu. Nema se više vremena. Svi se trebamo odreći određenih stvari za dobrobit Italije. Jer je zaražen veliki broj ljudi, moramo promijeniti navike. Više nema samo jedna crvena zona, postoji jedna Italija, Italija koju treba zaštititi. Cijelu zemlju proglašavamo crvenom zonom”, rekao je Conte.

Dodao je kako će ovim dekretom biti obuhvaćena cijela zemlja.

Donesena je i odluka o poduzimanju jačih mjera.

“Vjerujte mi, ovo nije lako, primijeniti sva ova pravila na cijelom poluotoku. Ali, svjesni smo ozbiljnosti situacije. Preuzimamo svu odgovornost. Vrijeme je za odgovornost. Svako ima pravo na zdravlje. Ne možemo dozvoliti da se poduzme korak nazad. Za danas je ispravna odluka ostati kući. Budućnost Italije je u našim rukama. Svi trebaju poduzeti ono što mogu”, rekao je Conte.

Osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, kao i univerziteti bit će zatvoreni do 3. aprila.

Nakon testiranja uzoraka pet osoba rezultati su pokazali da su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Time je broj zaraženih korona virusom u ovoj zemlji povećan na četiri. 

Slični članci

Back to top button