Zdravlje

Sto plus: KC Kragujevac krije podatke o broju pacijenata i preminulih od kovida-19

Zašto se krije broj umrlih?

NOVI PAZAR – Klinički centar u Kragujevcu odbio je da radiju Sto plus dostavi podatke o broju hospitalizovanih pacijenata i preminulih od kovida-19 iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina u toj zdravstvenoj ustanovi.

Sto plus je 26. avgusta na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražio podatke o ukupnom broju pacijenata koje su ovdašnje zdravstvene ustanove transportovale za Kragujevac od 1. aprila, kao i koliko je njih preminulo u Kliničkom centru.

Takođe, zahtevali smo da nam dostave koliko je bilo preminulih po mesecima, ali iz svakog grada pojedinačno.

Kako Klinički centar u Kragujevcu te podatke nije dostavio u Zakonom predviđenom roku, Sto plus je uputio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Novi Pazar, Sjenica i Tutin bili su među najvećim žarištima korona virusa u Srbiji, a tačan broj preminulih još uvek nije poznat.

Jedinu zvaničnu informaciju saopštila je Opšta bolnica u Novom Pazaru i to za period od 12. juna do 25. jula kada su samo u toj zdravstvenoj ustanovi umrle 154 osobe. Broj umrlih u ustanovama u Beogradu i Kragujevcu i dalje je tajna.

Zbog sumnje da su zvanični podaci daleko manji od stvarnih, grupa građana Novog Pazara nedeljama protestuje tražeći odgovornost rukovodstva Opšte bolnice i lokalne samouprave.

izvor: Sto plus

Slični članci

Back to top button