Zdravlje

Da li slatki pelin liječi COVID-19?

Stanovništvo Hercegovine u prošlosti je konzumiralo čaj od slatkog pelina koji je imao određene pozitivne efekte i u svim fazama infekcije COVID-19. Zbog toga stručnjaci smatraju da bi bilo itekako korisno provesti dodatne prospektivne studije po ovom pitanju

MOSTAR (AA) – “Lijek protiv korone postoji u Hercegovini“, rečenica je koja je nedavno odjeknula u bosanskohercegovačkom medijskom prostoru i makar donekle probudila nadu građana da će uskoro imati lijek na dohvat ruke. Riječ je o biljci slatki pelin, koja se rijetko uzgaja na tlu Bosne i Hercegovine, ali također i uspijeva u podneblju kakvo je tamo gdje živi i privređuje Petar Mihić. Radi se o općini Ljubinje, u kojoj već osam godina ovaj skromni mladić između ostalog uzgaja i rijetku biljku.

“Prije osam godina sam se opredijelio za slatki pelin, nakon što su ljudi oko mene počeli da uzgajaju smilje i druge kulture. Odlučio sam ustvari da radim nešto posebno, i tako je sve započelo. Proteklih osam godina bilo je teško. Ništa se nije prodavalo, a tek tokom dvije posljednje godine došlo je do prodaje“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mihić.

Ne tako davno do Mihića, koji inače značajan dio vremena provodi u Mostaru gdje je zaposlen, došla je vijest kako upravo slatki pelin može biti lijek za COVID 19. I sam je u početku bio skeptičan, da bi se potom i kod njega probudila nada, te u slučaju da biljka postane najtraženija i ideja o proširenju kapaciteta.

“Saznao sam to u petom mjesecu ove godine. U Njemačkoj su neki instituti tad počeli da istražuju pelin, a u šestom mjesecu objavili su da se na tome malo više radi. Nisam kao uzgajivač imao direktne kontakte sa institutom, ali sa nekim profesorima jesam“, dodaje Mihić.

Očekuje da će slatki pelin bez obzira da li se ispostavio kao ključ za COVID 19 ili ne, imati budućnost, te da će u narednim godinama i za njega lično biti više posla i zarade.

“Vjerujem da biljka ima budućnost. Vidjet ćemo šta će pokazati istraživanja i instituti. Kod mene postoje kapaciteti za proširenje“, istakao je Mihić.

Savremena medicina sa mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju COVID-a 19 upoznala se početkom pandemije. Stanovništvo Hercegovine u prošlosti je konzumiralo čaj od slatkog pelina koji je imao i određene pozitivne efekte u svim fazama infekcije COVID-19. Zbog toga stručnjaci smatraju da bi bilo itekako korisno provesti dodatne prospektivne studije po ovom pitanju. Dio ove biljke u Aziji se upotrebljava za liječenje malarije, a stanovništvo na ovom dijelu planete redovno koristi njezina ljekovita svojstva.

Slični članci

Back to top button