Zdravlje

Belgija: Restriktivne mjere zbog koronavirusa produžene do 3. maja

Vlada Belgije je zadržala politiku strogih policijskih kazni zbog kršenja restriktivnih mjera, koje iznose 250 eura za prvo i 350 eura za drugo kršenje

BRISEL (AA) – Belgija će produžiti restriktivne mjere u cilju sprečavanja širenja novog koronavirusa do 3. maja, kazala je premijerka Sophie Wilmes.

“Restriktivne mjere nastaviće se nakon prvobitnog roka 19. aprila, s pod istim uslovima koji su primjenjivani prošlog mjeseca“, rekla je Wilmes nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pojasnila je da je ljudima dozvoljeno da napuste domove samo kako bi kupili hranu i lijekove, posjetili doktora, pomogli nekome kome je potrebna ili otišli na posao. Dodala je da će Vlada Belgije nastaviti da potiče rješenja za rad od kuće.

“Osim supermarketa i apoteka, sada mogu biti otvorene i trgovine opreme za vrtlarstvo i ‘solomahere’, dok je snack barovima i restoranima i dalje dozvoljeno da rade isključivo dostavu. Ljudima je dozvoljeno da šetaju vani sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ali obavezno držanje udaljenosti od 1,5 metra“, pojasnila je Wilmes.

Vlada Belgije je zadržala politiku strogih policijskih kazni zbog kršenja restriktivnih mjera, koje iznose 250 eura za prvo i 350 eura za drugo kršenje.

Oko 40 posto smrtnih slučajeva zabilježeno je u staračkim domovima, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost širom zemlje.

Slični članci

Back to top button