Zdravlje

Da li znate koliko su zapravo zdravi orasi?

Ako vam nije poznato zbog čega je sve zdrav orah, vreme je da se informišete i saznate koliko je dobar za vaše zdravlje.

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Te kiseline snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštitit od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce.

Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis.

Orasi se mogu pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imunološki sistem i štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja.

Oni su, takođe, bogat izvor vitamina E koji pomaže u rešavanju kožnih problema.

Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam.

Ova voćka je veoma bogata vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi, što ih čini idealnom namirnicom za trudnice.

Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih materija, kao što su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar, koji služe u različite svrhe, uključujući razvoj spermatozoida i sintezu kiselina.

Mogu se koristiti i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora.

Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja. U stvari, iz istog razloga orasi se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima.

Orasi, sa svojom riznicom hranjivih materija, minerala i vitamina, podstiču rast, razvoj i opštu dobrobit. Oni smanjuju rizik od strašnih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, rak creva i druge vrste raka.

Orasi su već odavno jedan od omiljenih sastojaka kolača. Međutim, nemojte ih konzumirati samo u omiljenoj poslastici – orah, sam po sebi ima fantastičan ukus, a sada kada znate i koliko je zdrav, verujemo da ćete ga jesti što češće.

Slični članci

Back to top button