Zdravlje

Poremećaj u prehrani

ARFID, upravo je od toga bolovao onaj 17-godišnji tinejdžer iz Velike Britanije koji je ostao gluh i slijep jer je više od deset godina živio na pomfritu, grickalicama, bijelom hljebu i prerađenom mesu o kojem su se ovih dana raspisali svi svjetski mediji.

Svake 62 minute najmanje jedna osoba na svijetu umre zbog posljedica poremećaja prehrane. No to nisu samo anoreksija, bulimija i gojaznost na kojima je često naglasak. Jedan od poremećaja prehrane koji je sve prisutniji kod djece i mladih je i restriktivni poremećaj unosa hrane (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder – ARFID).

Upravo je od toga bolovao onaj 17-godišnji tinejdžer iz Velike Britanije koji je ostao gluh i slijep jer je više od deset godina živio na pomfritu, grickalicama, bijelom hljebu i prerađenom mesu o kojem su se ovih dana raspisali svi svjetski mediji. I ne, on nije imao višak kilograma. Izgledao je normalno i zdravo. I nije jeo nezdravo zato što su ga roditelji zanemarivali. On je bio bolestan. Vjerovao je da će se ugušiti i umrijeti ako pojede šargarepu ili jabuku. Smetao mu je ukus i miris određene hrane.

Niko se nije previše zabrinuo. Niko nije prepoznao simptome. Niko nije postavio pravu dijagnozu. Za mnoge, on je bio samo razmaženo dijete. Izbirljivo.

Tek kada je navršio 15 godina, kada je bio preumoran za svoju dob, kada su mu se pogoršali vid i sluh, doktori su mu poklonili više pažnje. Ustanovljeno je da ima restriktivni poremećaj unosa hrane.

Njegova loša prehrana je rezultirala nedostatkom niza vitamina i dovela je do toga da je razvio stanje koje se naziva nutritivna optička neuropatija koja rezultira oštećenjem vidnog živca, što dovodi do sljepoće, a stanje je prvotno uzrokovano nedostacima vitamina B1, B2, B3, B6, B9, B12, zajedno sa gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i bakrom.

Slični članci

Back to top button